ДАНС все пак остава без ГДБОП, връщат дирекцията в МВР

ДАНС все пак остава без ГДБОП, връщат дирекцията в МВР
снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Главна дирекция "Борба с организираната престъпност" все пак ще се отдели от ДАНС и ще се върне в МВР. Това предвиждат промените в Закона за Министерството на вътрешните работи. Сред тях е още и възстановяването на Главна дирекция „Национална полиция“.

Вчера от ДАНС се възпротивиха на промяната. В свое становище агенцията отхвърли мотивите на мнозинството в парламента. Според ДАНС критиката от страна на ЕК, която е един от аргументите да се иска връщането на ГДБОП в МВР, е срещу начина, по който без обсъждане е извършено прехвърлянето на службата, а не самата целесъобразност на този акт.

По думите на вътрешния министър Веселин Вучков обаче ГДБОП е преди всичко полицейска структура. „Тя е зародена в МВР преди около 20 години. Кой може да обясни защо беше преместена в контра-разузнавателна структура? Тя трябва да заеме своето място в полицейската среда, за може да комуникира активно с евроатлантическите ни партньори. ГДБОП има типично полицейски правомощия“, посочи Вучков, цитиран от агенция „Фокус“

За становището на ДАНС Вучков уточни, че го е прочел внимателно. „Смятам, че отстъпления от ръководството на МВР по темата ГДБОП не трябва да има. Много повече доверие има тя да стане част от МВР.

Други промени в Закона за МВР предвиждат Главна дирекция „Национална полиция" отново да заработи, след като в нея се обединят "Охранителна" и "Криминална полиция". Държавната агенция "Национална сигурност" вече няма да бъде мегаструктура, твърдят вносителите от ГЕРБ.

От основаването си досега службата за подслушване е струвала на хазната 43 млн. лв., сочат данни на бившия вътрешен министър Цветан Цветанов. Той уточни, че когато тази дейност се е извършвала от ДАНС, сумата е била два пъти по-малка.

 

#ДАНС #МВР #ГДБОП #закон #промени #дирекция

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"