Правителствена делегация отива в Москва за "Южен поток"

Правителствена делегация отива в Москва за "Южен поток"
Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Българска правителствена делегация ще посети на 19 декември Москва за разговори с руския министър на енергетиката Александър Новак. Ще бъде обсъдена възможността за разширяване на проекта за газопровод "Южен поток", съобщи българският министър на икономиката Божидар Лукарски, цитиран от РИА"Новости".

"България никога не е имала намерение да спира проекта "Южен поток"

ние винаги сме искали той да бъде реализиран. Ние искаме да чуем официалното становище на министъра на енергетиката на Русия за този проект", заяви пред репортери Лукарски в кулоарите на търговско-икономическия форум на страните от Централна и Източна Европа с Китай, състоял се във вторник в Белград.

Според Лукарски позицията на България е, че

"Южен поток" може да бъде приведен в съответствие с европейските директиви и законодателство

В началото на декември руският президент Владимир Путин заяви в Турция, че Русия не може да продължи с изпълнението на "Южен поток" при сегашните обстоятелства, включително и заради неконструктивната позиция на Европейския съюз. Той отбеляза, че до момента не е получено разрешение от България за преминаване на този проект през изключителната икономическа зона на страната.

По-рано Путин отбелязва, че загубата на България от спирането на "Южен поток" ще бъде в размер 400 милиона евро годишно и

страната трябва да поиска от Европейската комисия компенсация за пропуснати ползи

Бившият министър на енергетиката на България Румен Овчаров също заяви, че заради затварянето на "Южен поток" страната ще загуби около 600 милиона долара.

Във вторник в Белград стана известно, че България и Сърбия ще ускорят работата си по проект за газова връзка между двете държави. Това се разбраха на среща Александър Антич, министър на минното дело и енергетиката на Сърбия, и Божидар Лукарски, министър на икономиката на България, съобщиха от Министерството на икономиката.

 

#Южен поток #Божидар Лукарски #Александър Новак #Владимир Путин #Путин #Русия

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Бизнес
Последно от Бизнес

Всички новини от Бизнес »