Сметната палата вече няма да бъде колективен орган

Сметната палата вече няма да бъде колективен орган
снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Сметната палата вече няма да бъде колективен орган. Това стана ясно, след като депутатите приеха на първо четене промени в Закона за Сметната палата, които отменят колективното начало в одитния орган. 115 народни представители гласуваха "за", 44 "против", а 11 се въздържаха, съобщава БГНЕС.

Промените предвиждат Сметната палата отново да бъде тричленен орган, вместо досегашните девет членове. Колективното начало бе въведено преди година от кабинета на Пламен Орешарски. Още тогава от ГЕРБ реагираха остро.
С приетите днес на първо четене промени Сметната палата ще бъде изградена от председател и двама зам.-председатели. Според вносителите целта е "да бъде възстановен моделът на върховна одитна институция, установен с приетия през декември 2010 г. закон".

Това възстановяване ще позволи смяна на ръководството на върховния одитор, макар по закон мандатът на членовете да е 7 години. Не за първи Народното събрание изменя закона и преодолява продължителността на мандатите.
С приемането на предишния закон от 42-рото Народното събрание бе освободен от поста тогавашният председател на Сметната палата проф. Валери Димитров. На негово място застана Лидия Руменова. При приемането на закона от предишния парламент Димитров присъства на дебатите и дори се забърка в скандал с депутати от ДПС, докато днес Лидия Руменова не бе поканена на заседанието.

Такова предложение дойде от групата на БСП, но управляващото мнозинство я отхвърли, което принуди групата на БСП да напусне залата в началото на дебатите.

"Освен чисто политическо решение за смяна на органа други мотиви няма", категоричен бе по време на дебатите Румен Гечев, който остана в зала след груповото напускане на неговите колеги. Гечев обърна внимание на факта, че законът е "писан на коляно" за една нощ и не са проведени никакви обсъждания по него. Според Румен Гечев при обсъждането на сега действащия закон тогавашните управляващи дори не са си помисляли да дебатират без присъствието в зала на председателя на органа Валери Димитров, което се случва днес с отсъствието от зала на Лидия Руменова.

#Сметна палата #депутати #закон

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"