Путин отсече: Русия няма да е ничий васал

Путин отсече: Русия няма да е ничий васал
снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Руският президент Владимир Путин отсече, че Русия няма да е ничий васал. А руският природен газ ще минава през Гърция, Македония и Сърбия. Това стана ясно от думите на държавния глава на годишната му пресконференция.

"Искат ли (европейските партньори) да имат устойчиви, гарантирани достави на енергоресурси от Русия, от които така се нуждаят, и без транзитни рискове? Чудесно, тогава ние ще работим. Тогава може през Гърция да се излезе в Македония, по-нататък може да се стигне и до Сърбия. Може пак да се стигне до "Баумгартнер" (хъб) в Австрия. Не искат, няма да правим нищо". Така Путин коментира перспективите за износ на руски природен газ за страните от Европейския съюз. По-рано този месец той спря изграждането на газопровода "Южен поток", който трябваше да достигне и излезе на българския черноморски бряг.

Що се отнася до Турция, Путин заяви, че икономиката й нараства и се нуждае от допълнителни ресурси. "Сега турските партньори поставят въпроса да се увеличат доставките най-вече за вътрешния пазар. Какво, да отказваме ли? Имаме всички договорености с тях, свързани с ценовата формула, с графика на доставките. Ние знаем техните потребности", отбеляза още Путин.

По думите му политиката на Запада спрямо Русия не е правилна. Според него се издигат стени, който пречат на нормалните отношения на Русия със света.

"Системата за противоракетна отбрана /ПРО/ край нашите граници не е ли стена?", попита риторично Путин, и добави: "Никой не се спря. В това е най-главният проблем на днешните международни отношения: нашите партньори не се спряха, те решиха, че са победители, че вече са империя, а всички останали са васали, които трябва да бъдат притискани".

По време на пресконференцията си Владимир Путин се спря подробно и на икономическата ситуация в Русия, давайки факти за състоянието на страната. През 2014 г. бюджетният излишък на Русия ще бъде 1,9% от Брутния вътрешен продукт на страната, посочи той. Според него сегашното положение в икономиката е последица от външноикономически фактори, преди всичко от цената на енергоносителите, на нефта, а тя е следвана от цената на газа, добави президентът. Той обаче показа и самокритичност в оценката на положението.

"Но изхождаме от това, че не свършихме много от това, което планирахме да направим и за което говорихме да свършим за диверсификацията на нашата икономика през изминалите 20 години", посочи руският държавен глава.
Путин смята, че първите позитивни симптоми в икономиката ще се почувства в началото на идната година. Според него дори при най-неблагоприятно стечение на обстоятелствата на Русия ще й трябват две години за излизане от кризата.

По отношение на конфликта в Украйна Путин бе категоричен, че трябва да се реши с политически средства, колкото се може по-бързо. Той обвини украинските власти, че все още не са изтеглили своите военни части, които воюваха с населението на Луганска и Донецка области. Путин категорично отхвърли и обвиненията на Запада, че в Украйна има руски войски.

"Руските граждани участват в бойните действия в Югоизточна Украйна като доброволци, а не наемници. Те не получават пари за това", подчерта стопанинът на Кремъл.

#Русия #конференция #Владимир Путин #природен газ #криза

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »