Първанов: Няма да подкрепим преместването на частните фондове в НОИ

Първанов: Няма да подкрепим преместването на частните фондове в НОИ
снимка: Нова телевизия
A A+ A++ A

Няма да подкрепим предложението парите от частните пенсионни фондове да се прехвърлят в НОИ. Това обяви лидерът на АБВ и бивш президент на България Георги Първанов в ефира на Нова телевизия.

По думите му парламентарната група на АБВ ще гласува против по няколко причини. „Първата е, че ние сме удивени от начина, по който става всичко това. Стои въпроса и защо през главата на социалния министър се решават тези промени”, уточни Първанов.

Според него не става ясно защо се бърза толкова и това действие не решава нито един проблем.

„Не се решават въпросите с неплащането на осигуровките или с инвалидните пенсии”, категоричен бе Първанов.

Той заяви, че предложението на Ивайло Калфин относно възрастта за пенсиониране е било по-разумния ход. Причината е, че „в един момент ще трябва да се увеличи рязко, а той предложи това да става поетапно”, заяви той. Лидерът на АБВ смята, че е добре да има и двата стълба.

Що се отнася до намерението на ДПС да подкрепи  ГЕРБ Първанов смята, че става въпрос за нещо по-дългосрочно в политически план. „Винаги съм се съмнявал, че ще дойде един момент, в който може да се отиде към сближение между ГЕРБ и ДПС, но като че ли това се форсира”, каза Първанов.

Първанов прогнозира, че е възможно правителството да не изкара пълен мандат, тъй като не се спазват коалиционните споразумения.

Лидерът на АБВ коментира и проекта „Южен поток“. Според него има един вариант, който му се струва реалистичен. А той е – трасето на „Южен поток” след Турция да тръгне по трасето на „Набуко Запад”, което е през България. „Трябва да убедим и Путин, и Брюксел, че това е по-добрия вариант. Такова трасе е разработено и начертано”, заяви бившият президент.

Според него много тежка би била загубата на енергийните проекти, но още по тежка би била загубата на доверие между Русия и България.

#Георги Първанов #АБВ #НОИ #пенсии #правителство #президент

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"