Плевнелиев няма да наложи вето върху пенсионните промени

Плевнелиев няма да наложи вето върху пенсионните промени
Росен Плевнелиев Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Президентът Росен Плевнелиев обяви, че няма да наложи вето върху приетите от Народното събрание в петък спорни пенсионни промени. По-рано лидерът на ДСБ Радан Кънев настоя Плевнелиев да наложи вето, защото решението е взето въпреки несъгласието на другите коалиционни партии.

"Управляващите поеха ангажимент в рамките на три месеца - до края на март, да се проведе национално отговорен дебат, да се поканят експерти, работодатели, да се поканят синдикални организации и всеки, който може, да допринесе за едно устойчиво решение за пенсионната реформа в България, която не търпи отлагане, но не може да се прави на парче и в последния момент. Това, което е дадено като заявка, донякъде противоречи на коалиционни споразумения, които са официални. За мен е важно да посоча проблема, с надеждата, че управляващите са дали срок за национален дебат и че министър-председателят е поел личен ангажимент, че ако има смислен аргумент, той ще промени решението си", коментира Плевнелиев пред „Дарик“.

Президенът смята, че трябва да се даде шанс на промените.

"Ако това не се случи, моето решение ще бъде променено. Даден е срок от самите управляващи до 31 март за комплексна оценка на пенсионна реформа и взимане на национално отговорно решение за продължаване на пенсионната реформа", каза още Росен Плевнелиев.

Депутатите приеха в петък спорната идея за прехвърлянето на пенсионни вноски от частни фондове в НОИ. Родените след 31 декември 1959 година ще могат да избират дали да превеждат осигурителните си вноски за пенсия изцяло в НОИ, или допълнителното им осигуряване да е към частните универсални пенсионни фондове.

#Росен Плевнелиев #Плевнелиев #Радан Кънев #вето

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »