Самарас предложи парламентарен вот догодина, ако сега изберат президент

Самарас предложи парламентарен вот догодина, ако сега изберат президент
A A+ A++ A

Гръцкият премиер Андонис Самарас предложи следващите парламентарни избори в Гърция да са в края на 2015 г., вместо в средата на 2016, ако в замяна бъде избран президент на страната следващата седмица.

Можем да намерим подходящия момент за парламентарните избори, включително в края на 2015, ако президентът на републиката бъде избран и ако приключат дискусиите за заемите, отпуснати на страната от МВФ и Европейския съюз, посочи министър-председателят в изявление по телевизията. Нормалният срок за парламентарните избори е юни 2016.

Това е национален дълг и разумът ни заповядва да завършим преговорите с кредиторите на страната, добави Самарас.

В началото на декември той издърпа с два месеца напред изборите за президент на страната, който ще поеме поста от Каролос Папуляс след приключване на мандата му през март.

Ала кандидатът, предложен от коалиционното правителство, бившият европейски комисар Ставрос Димас събра в сряда гласовете на едва 160 от 300 депутати, а му бяха нужни 200, за да бъде избран. Във вторник на втория тур ще са нужни пак 200 и едва 180 на 29 декември – на третия тур. Изглежда обаче, че Самарас трудно ще намери дотогава липсващите му 20 депутати.

Ако Димас не бъде избран, ще трябва да се разпусне парламентът и още през януари да се организират парламентарни избори. Но като фаворит на изборите се очертава партията СИРИЗА, която се обявява срещу мерките за икономии.

ЕС и МВФ, чиито планове за подпомагане на Гърция трябва съответно да приключат през февруари и през 2016, се опасяват, че идването на СИРИЗА на власт ще затрудни започнатите след 2010 реформи в замяна на помощ от 240 милиарда евро за Гърция.

Източник: БГНЕС

#Андонис Самарас #парламентарни избори #Гърция #президент

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"