Ще строим жп връзка между пристанищата на Черно и Егейско море

Ще строим жп връзка между пристанищата на Черно и Егейско море
Пристанище Варна Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

България и Гърция ще сторят ефективна железопътна връзка между гръцките пристанища Кавала и Александруполис, в Егейско море, и българските пристанища Бургас и Варна на Черно море, както и с пристанище Русе на река Дунав. Изпълнението на проекта ще започне съвсем скоро. Предстои датата да бъде обявена от гръцкото посолство в София.

Проектът Sea2Sea, съвместно предложение на Гърция и България, и финансиран от ЕС, има за цел създаване и развитие на мултимодален (комбиниран) транспортен коридор, свързващ района на Черно море с Егейско море и Източното Средиземноморие. Идеята е на експерти от националната компания "Железопътна инфраструктура" и на гръцките пристанищни власти в Кавала и Александруполис. 

Проектът е подкрепен от гръцкото Министерство на инфраструктурата, транспорта и мрежите, и развитието и конкурентоспособността, както и от българското Министерство на транспорта.

Очаква се предложеният нов коридор да подобри свързването на важни интермодални транспортни възли в Североизточна Европа, Черно море и Средиземно море в поетапен режим.

Коридорът ще насърчи развитието на пристанищата Александруполис-Бургас-Варна-Русе и Кавала като логистични платформи и да допринесе за икономическото съживяване на европейския Юг, който е изправен пред преките и тежки последици от продължаващата финансова криза. Маршрутът ще е полезен и за намаляване на натовареността на Босфора.

През 2008 г. Европейската комисия предложи да бъдат създадени международни товарни железопътни коридори, формиращи европейска железопътна мрежа за конкурентноспособни товарни превози, по които товарните влакове да се движат при добри условия и да преминават лесно и без административни пречки от една национална мрежа към друга.

Европейският съюз отпусна 2,5 млн. евро, за проучване на трасето.

 

#България #Гърция #транспорт

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Транспорт
Последно от Транспорт

Всички новини от Транспорт »