София ще има къща за деца – алтернатива на социалните домове

София ще има къща за деца – алтернатива на социалните домове
Снимки: „За нашите деца“
A A+ A++ A

София ще има къща за деца, лишени от родителска грижа, която ще им предостави уютен временен дом в семейство, далеч от потискащата среда на социалните домове. Инициативата е в основата на кампанията „Бъди герой!“, реализирана от "Градус" и фондация “За нашите деца”, с подкрепата на Столична община и други дарители.

Първата копка направиха Кристалина Георгиева - заместник-председател на Европейската комисия с ресор бюджет и човешки ресурси, Йорданка Фандъкова - кмет на Столична община, Ангел Ангелов, собственик на "Градус" и Иванка Шалапатова - изпълнителен директор на “За нашите деца”, заедно с представители на българския бизнес, неправителствения сектор и институциите.

Новата социална придобивка ще се намира в близост до центъра за обществена подкрепа „Света София" в столицата, а

строежът се очаква да бъде завършен към средата на 2015 г.

Според статистиката страната ни е на първо място в Европа по брой изоставени бебета. Всяка година около 2000 деца се изоставят в институции, където живеят в изолация и самота.

В къщата ще бъдат настанени бебета, изоставени от родителите си в първите седмици от своя живот. За тях ще се грижат истинско семейство и специалисти, които ще им осигурят индивидуално внимание според техните нужди. Детската къща е и шанс за по-бързото намиране на истински дом и семейство за бебетата.

Целта е престоят им в къщата да бъде минимален, като през това време екипът на „За нашите деца“ ще работи с родните семейства, приемни родители или осиновители за децата така, че

скоро те да живеят в истинско и сигурно семейство 

"Всяко българско дете ни е ценно. Трябва да правим всичко по силите ни, за да расте то здраво и щастливо, в сигурна и спокойна среда", сподели Кристалина Георгиева.

„Екипът на „За нашите деца“ вече 22 години променя съдбата на деца в риск, допълни Иванка Шалапатова.  Осигуряването на по-добро бъдеще за тях ни мотивира да създадем детска къща – едно специално място, в което новородени и малки деца в риск да намерят топлина, семеен уют и грижа и това да даде силен старт на техния живот. За щастие имаме подкрепата на нашите партньори, защото това е трудна мисия и нейният успех зависи от това да сме заедно“.

Кампанията „Бъди герой!“ продължава, както и набирането на средства за строежа на къщата.

#Кристалина Геoргиева #Йорданка Фандъкова #деца #дом #домове

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"