Държавният дълг се удвои за две години

Държавният дълг се удвои за две години
A A+ A++ A

България губи едно от основните си икономически предимства в сравнение с повечето от останалите страни в ЕС, след като за 2 години - между края на 2013 и края на 2015 г., почти се удвоява държавният дълг в резултат на теглените през 2014 г. нови заеми, пише в. "Сега".

Според последните данни на Министерството на финансите към края на ноември 2014 г. дългът е бил 9.598 милиарда евро. Като част от Брутния вътрешен продукт (БВП) той нараства до 23.1%, най-вече заради емисиите на ценни книжа на вътрешния пазар. Месец по-рано - през октомври, дългът е 9.415 милиарда евро, или 22.8% от БВП.

В края на 2013 г. задълженията на държавата към вътрешни и външни кредитори се изчисляваха на 17.6% от БВП. Заради ударното теглене на заеми през декември миналата година обаче се очаква процентът на задълженията да достигне до 28.4% от БВП. Разчетите на финансовото министерство за 2015 г. показват, че дългът ще достигне 29.7% от БВП в края на тази година, ако няма извънредни събития и не се наложи актуализация на бюджета.

През тази година България ще вземе заеми за 7.85 милиарда лева. Външният дълг ще бъде за 6.9 милиарда лева, а вътрешният - за 950 милиона лева.

Според данните на финансовото министерство през тази година на вътрешния пазар трябва да бъдат направени плащания по държавния дълг за общо 3.107 милиарда лева. Близо 260 милиона лева от тях са само лихвите. Приблизително толкова ще бъдат и погашенията по външния дълг. В крайна сметка в абсолютна стойност през тази година държавният дълг ще нарасне с около 2 милиарда лева.

#дълг #кредитори #Министерство на финансите

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Бизнес
Последно от Бизнес

Всички новини от Бизнес »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници