ДПС няма да се откаже от вота на недоверие, БСП - против

ДПС няма да се откаже от вота на недоверие, БСП - против
снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

ДПС няма да се откаже от вота на недоверие. Това заяви лидерът на Движението Лютви Местан в парламента. Той уточни, че причината за желанието им е, че българският парламент има нужда от разтърсващ дебат за ценностите.
Стана ясно още, че е създадена контактна група, която да търси подкрепа от останалите парламентарни групи.

БСП обаче няма да подкрепи подписката на ДПС за внасяне на вот на недоверие. Това обяви Атанас Мерджанов от Столетницата.
„Левицата осъжда ксенофобските изказвания на Петър Москов, но няма мотиви за вот в здравния сектор“, добави Мерджанов.

За да бъде иницииран вот на недоверие са нужни 48 подписа на депутати.

Миналата седмица Лютви Местан поиска оставката на здравния министър Петър Москов. Причината бе изказванията на Москов за нападения на роми над екипи на Спешна помощ.

Местан заяви днес (22 януари), че ДПС иска оставката на Москов не заради здравната реформа и не заради професионалните решения на министъра, най-малкото защото все още не са видели такива. "Нашите претенции са за ксенофобията и езика на омразата, които нямат нищо общо с лекарската професия и хипократовата клетва", каза той.

В тази връзка Местан коментира, че няма нищо против лекарите да подкрепят министър Москов за здравната реформа и професионалните му решения, ако наистина са доволни от тях. "Допустим ли е език на министър, който оприличава цял етнос със скотове и диви животни", попита той и припомни думите на Москов: "Ако някой е избрал да живее като скот, получава и правото да бъде третиран като скот. Дори дивите животни разбират и не нападат, когато искаш да им помогнеш".

Не ДПС, а министърът етнизира проблема, като обяви, че 80% от нападенията над лекари са извършени от роми, каза Местан и попита как Москов е стигнал до този процент. "По какво е разбрал, по цвета ли? Може би са му изглеждали мургави нападателите, но аз познавам много мургави етнически турци, много мургави етнически българи, както и доста светли роми", каза той. "Да определиш етническата принадлежност на някого по цвета му е чиста проба ксенофобия и никой няма право за престъпления от отделни представители да привнася вина върху цял един етнос", каза той.

Преди няколко дни Местан заяви, че ако премиерът не поиска оставката на Москов, ще внесе вот на недоверие.

В сряда премиерът Борисов заяви пълната си подкрепа за министъра и неговите професионални действия. 

#ДПС #вот на недоверие #Лютви Местан #Петър Москов #Атанас Мерджанов

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »