Столтенберг: България е високо ценен съюзник на НАТО

Столтенберг: България е високо ценен съюзник на НАТО
Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

България е високо ценен съюзник на НАТО, каза на пресконференция генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг след срещата си с президента Росен Плевнелиев.

"България е един ценен член на Алианса. Изправени сме пред много различни предизвикателства. Това я прави един ключов съюзник", заяви Столтенберг.

Той благодари на страната ни за приноса и към дейността на Северноатлантическия пакт в мисиите в Афганистан и Косово, в Черно море и за ролята в стабилизирането на региона.

Генералният секретар на НАТО обяви, че са обсъдени различни заплахи за сигурността. "Споразумяхме се за Плана за готовност за действие, за да реагираме от всички посоки", допълни Столтенберг.

По думите му е важно и всички съюзници да изпълняват ангажиментите и обещанията си.

"Получих уверението на президента, че България ще увеличи разходите за отбрана от следващата есен. Убеден съм, че България ще изпълни своите ангажименти, както всички 28 членки", каза още Йенс Столтенберг.

"Винаги ще правим това, което е нужно, за да можем да защитим всичките си съюзници при нужда", подчерта Столтенберг и допълни, че сигурността е важна и е предпоставка за нашата свобода.

Президентът Росен Плевнелиев благодари на генералния секретар за ползотворната среща и високата оценка като достоен член на НАТО. Той обяви, че България ще продължи да подкрепя усилията на международната общност в борбата с тероризма и терористичната групировка "Ислямска държава". 

Плевнелиев отбеляза, че е информирал генералния секретар, че тежката икономическа среда в страната не е позволила в бюджета за 2015 г. да бъдат отделени толкова средства за отбрана, колкото през 2014 година.

"Сумата е с около 30 млн. лева по-малко. Очаквам военният бюджет да бъде актуализиран през годината", каза още Плевнелиев.

#НАТО #Столтенберг #България

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"