Природозащитници скочиха на протест

Природозащитници скочиха на протест
Снимки: БГНЕС
A A+ A++ A

Протестно шествие в защита на животните тръгна от Министерството на земеделието в събота. В основата на недоволството на природозащитниците са промените, които се очаква да се направят в Закона за защита на животните. Според протестиращите те се правят "на тъмно".

Аксиния Боснева, природозащитник и организатор на протеста, каза, че промените са направени в нарушение на чл. 58 от Закона за защита на животните. В него се казва, че промените трябва да се съгласуват с природозащитните организации, а в случая те не са били уведомени.

Исканията на протестиращите са за текстове, които не съществуват и които министерството по никакъв начин не е изготвило и публикувало. Това каза пред журналисти заместник-министърът на земеделието и храните Цветан Димитров.

„Те претендират за това, че в закона е заложено, че който участва в проверките по различните обекти, касаещи приюти за кучета и т.н., трябва да има специализирано образование. Протестиращите успяха да ме убедят в аргументите, които имат, че това не е задължително, защото това са неща, които касаят цялото гражданско общество. Най-вероятно ще променим текстовете в тази насока”, заяви Димитров.

На въпрос дали ще бъдат задължени ветеринарите да слагат ваксини само срещу сложен чип, министърът отговори, че това е спорен въпрос, но би трябвало да е така.

#протест #Аксиния Боснева #животни #Цветан Димитров

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"