Украйна моли ООН за помощ в Мариупол, засилва войските си

Украйна моли ООН за помощ в Мариупол, засилва войските си
Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Украинският премиер Арсений Яценюк се обърна към Съвета за сигурност на ООН с молба без отлагане да бъде свикано заседание във връзка с обстрела на Мариупол в събота.

"Обръщаме се към западните партньори и към Съвета за сигурност незабавно да се свика заседание на СС на ООН", каза Яценюк след смъртоносния обстрел на жилищен квартал в украинския град.

Припомняме, че проруските сепаратисти са обстреляли с тежки ракети „Град” жилищен квартал в Мариупол, след като обещаха да засилят кампанията си срещу правителството в Киев. В резултат загинаха 15 цивилни жертви, а други 62 пострадаха. Градът се намира под контрола на правителството на Украйна.

В тази връзка министърът на отбраната на Украйна Степан Полторак заяви, че украинската армия подсилва частите си в района на град Мариупол, предаде ТАСС. Министърът е заявил, че увеличаването на военнослужещите в района е продиктувано от постъпили разузнавателни данни, че опълчението придвижва допълнителни единици тежка артилерия към града.

В същото време представител на Донецката република обвини властите в Киев, че обстрелът на града е тяхно дело с цел провокация, тъй като подразделенията на ДНР не притежават системи за залпов огън. Президентът на самопровъзгласилата се Донецка народна република Александър Захарченко обаче заяви, че силите на опълчението са започнали настъпление в посока град Мариупол, предаде РИА Новости.

„Това (градът) ще бъде най-хубавият паметник за всички наши загинали“, каза още Захарченко. 

Жителите на подложения на обстрел източен квартал в Мариупол масово напускат домовете си, предаде Газета ру. Към мястото на обстрела се е отправил кметът на града Юрий Ходлубей и ръководителите на всички спасителни служби.
По думи на очевидци в района няма мобилна връзка и електричество.

#Мариупол #Украйна #Арсений Яценюк #Донецк #ООН

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »