Целият свят осъжда стрелбата срещу Мариупол (СНИМКИ)

Целият свят осъжда стрелбата срещу Мариупол (СНИМКИ)
Снимки: БГНЕС
A A+ A++ A

Съветът за сигурност на ООН ще се събере, вероятно утре, за да обсъди положението в Украйна, където тази събота в Мариупол загинаха 30 мирни жители и над 90 бяха ранени.

Генералният секретар на ООН Бан Ки Мун осъди бомбардирането и войнствените изявления на украинските сепаратисти,  въпреки мирните договорености в Минск. Говорител на Бан Ки Мун отблязва, че "изглежда ракетите са изстреляни безразборно по цивилни райони, което е нарушение на международното хуманитарно право".

Междувременно, стана известно, че украинският президент Петро Порошенко и вицепрезидентът на САЩ Джоузеф Байдън са се договорили да работят за втвърдяване на санкциите срещу Русия.

Йенс Столтенберг, генералният секретар на

НАТО призова Русия да "спре да дестабилизира Украйна"

и да сложи край на своята военна, политическа и финансова подкрепа за украинските сепаратисти, които бяха обвинени, че са започнали офанзива в източната част на Украйна.

"Призовавам Русия да сложи край на своята военна, политическа и финансова подкрепа на сепаратистите, да спре да дестабилизира Украйна и да изпълни своите международни ангажименти", заяви Столтенберг.

Джон Кери призова също Москва да "затвори международната граница с Украйна и да изтегли всичките си оръжия, бойци и да спре финансова си подкрепа". "В противен случай,

международният натиск и този на САЩ към Русия и нейните посредници само ще се увеличава

предупреди той.

Лидерката на парламентарната група на украинската партия "Баткившчина" Юлия Тимошенко предложи да бъде обявено военно положение в Донбас. Заявление с такова съдържание е изпратено на президента Петро Порошенко, премиера Арсений Яценюк и председателя на Върховната Рада Владимир Гройсман.

Европейският съюз се обяви срещу обстрела на Мариупол и предупреди, че ескалацията в конфронтацията сериозно ще влоши отношенията с Русия.

Тази ескалация неизбежно ще предизвика

сериозно изостряне на отношенията между ЕС и Русия

заяви в декларация върховният представител на Европейския съюз по въпросите на външните работи и политиката на сигурност Федерика Могерини.

ЕС съю призовава Русия да прекрати всякаква подкрепа за проруските опълченци в Източна Украйна след решението им да предприемат офанзива срещу украинските сили, каза Могерини.

Представителят на Украйна в ЕС Константин Елисеев изпрати писмо до Могерини с призив за свикване на извънредно заседание на министрите на външните работи на страните-членки на ЕС във връзка със стрелбата срещу Мариупол. Според Елисеев случилите се събития са явно доказателство за необходимостта ДНР и ЛНР да бъдат признати за терористични организации.

#Мариупол #Украйна #Йенс Столтенберг #Федерика Могерини #Джон Кери #Русия #Юлия Тимошенко

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"