АНЕЛ изрази готовност да влезе в коалиция със СИРИЗА

АНЕЛ изрази готовност да влезе в коалиция със СИРИЗА
снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Безпрецедентна подкрепа получи главната опозиционна партия Коалицията на левите радикални сили (СИРИЗА) на предсрочните парламентарни избори в Гърция. Въпреки това две места не достигат на СИРИЗА, за да състави самостоятелен кабинет. Този проблем обаче  не изглежда толкова голям и южната ни съседка все пак ще успее да направи правителство.

Предстоят преговори между СИРИЗА и останалите политически сили в Гърция за съставяне на коалиционно управление. Партията "Независими гърци” (АНЕЛ) вече е изразила пред лидера на СИРИЗА Алексис Ципрас готовност за сътрудничество.

Лидерът на Анел Панос Каменос днес се среща с Ципрас, за да потвърди подкрепата си за бъдещото коалиционно правителство. Още вчера след първите резултати в неделя, Каменос е отишъл при Ципрас, за да го поздрави за победата на неговата партия, както и да изрази изричната си подкрепа за предоговаряне на дълга.

Въпреки че СИРИЗА е първа политическа сила, тя не успя да получи пълно мнозинство и контрол на парламента. Ципрас ще получи подкрепата на 17-те депутати на Независими гърци и ще бъде в състояние да сформира ново правителство, което най-вероятно ще бъде официално обявено в сряда, съобщава „Български новини“.

И двете партии се противопоставят на мерките за строги икономии, наложени от международните кредитори на Гърция – ЕС и МВФ, в замяна на спасителен заем.

Вчера (25 януари) хиляди поддръжници на СИРИЗА се събраха по улиците на Атина веднага след като излязоха първите прогнозни резултати. Сле 22 часа в центъра на гръцката столица към множеството се присъедини и самият Ципрас.

“Днес гръцкият народ написа история. Гърция напуска зоната на страха и ние ще си върнем достойнството“, заяви Ципрас, уточнявайки, че единствените губещи са олигарсите. Тържествата продължиха до след полунощ с танци и под звуците на песни като „Чао белла”.

#СИРИЗА #Гърция #избори #победа

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »