Европа отдаде почит на жертвите на Холокоста

Европа отдаде почит на жертвите на Холокоста
Държавни глави от цяла Европа отбелязаха 70-годишнината от освобождаването на концентрационния лагер "Аушвиц". Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Президентът Росен Плевнелиев, както и много държавни и правителствени ръководители от Европа, участваха във възпоменателна церемония и в мълчаливо шествие в Освиенцим, Полша, с които беше отбелязана 70-годишнината от освобождаването на концентрационния лагер "Аушвиц".

Те оставиха запалени свещи пред мемориала на жертвите на Холокоста край бившия концентрационен лагер.

„Споменът за трагедията в "Аушвиц" ни задължава да продължим да отстояваме свободата, справедливостта и толерантността като основополагащи ценности на съвременните демократични общества“, заяви полският държавен глава Бронислав Коморовски по време на церемонията.

Трима от спасените и оцелели от ужаса на "Аушвиц" бивши концлагеристи разказаха своите истории. Посланието им към всички хора е тяхното минало да не се превръща в бъдеще за следващите поколения.

Само на територията на "Аушвиц" в годините на Втората световна война са убити над 1 милион души.

Участие във възпоменателната церемония взеха федералният президент на Република Австрия д-р Хайнц Фишер, кралят на Кралство Белгия крал Филип, федералният президент на Федерална република Германия Йоахим Гаук, президентът на Френската република Франсоа Оланд, президентът на Република Литва Далия Грибаускайте, президентът на Република Словакия Андрей Киска, президентът на Украйна Петро Порошенко, както и други държавни и правителствени ръководители от Европа.

 

#Росен Плевнелиев #Плевнелиев #Полща #Аушвиц

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"