Родните политици признаха за евродоклада: Строг, но справедлив

Родните политици признаха за евродоклада: Строг, но справедлив
Меглена Кунева. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

След публикуването на поредния доклад по Механизма за сътрудничество и проверка на Европейската комисия в сряда, родните политици дадоха своите коментари. Те се обединяват по това, че признават справедливостта на доклада. В центъра на отзивите бе фактът, че по стратегията за съдебната реформа е постигнато съгласие от парламентарно представените партии миналата седмица, което според някои политици е и причината докладът да бъде по-мек от очакваното.

Вицепремиерът Меглена Кунева заяви на брифинг, че докладът е най-критичен по отношение на работата на Висшия съдебен съвет, а за работата на прокуратурата има положителна оценка. 

В доклада е акцентирано, че трябва да се приложи новата стратегия за съдебната реформа, консенсус по която парламентарните сили постигнаха миналата седмица. Отбелязан е проблемът с неефективното изпълнение на съдебните решения и фактът, че подсъдимите успяват да избягат от правосъдието, посочи Кунева. Сигналът към магистратите е много ясен, законът се прилага с вяра и строгост, иначе това не е магистратура и това не са магистрати, каза Меглена Кунева.

В доклада е подчертано, че корупцията продължава да бъде сериозен проблем в България, заяви вицепремиерът. Критично е оценена липсата на превантивни действия срещу корупцията. Необходими са спешни законодателни мерки за борба с корупцията, добави тя.

Организираната престъпност продължава да бъде тежък проблем в България. Посочени са последните убийства и че в България продължава сплашването на свидетели и оказването на натиск върху тях, заяви Кунева.

По този въпрос с нея единодушен бе и правосъдният министър Христо Иванов. "България продължава да изостава от стандартите на ЕС в областта на правосъдието и докладът на Европейската комисия потвърждава тази достойна за съжаление оценка", призна той. По думите му, докладът „ни най-малко не е повод за самоуспокоение”. „Напротив, става дума за кредит на доверие, който партньорите ни от ЕС, а и собственото ни общество, „отпускат” при много кратък срок и висока политическа лихва. Трябва да разбираме ясно, че във времето до следващия устен доклад на ЕК до Съвета на ЕС през лятото на 2015 г. ние трябва, при пълна мобилизация, да реализираме съществени реформи”, посочва още Христо Иванов.

ГЕРБ видя в доклада на ЕК кредит на доверие към управляващите. В предстоящите месеци ще бъде подобрена борбата срещу тежката организирана престъпност, ще бъде възстановено доверието, което страната ни имаше към началото на 2013 година, каза председателят на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов.

Той изрази убеждението си, че всичко, което ще бъде предприето като промяна на законодателството и от водещата правна комисия в НС по темата ще може да се постигне политически консенсус по актуализацията на стратегията за съдебната реформа.

Цветанов призова да се отдаде заслуженото на парламентарно представените партии за приемането на актуализираната стратегия миналата седмица. Знаете колко беше важно да може да се постигне политически консенсус по принципите за приемането на стратегия за съдебната реформа, която да обедини всички парламентарно представени групи, напомни Цветанов. Според него това е намерило отражение и в европейския доклад. Цветанов благодари на партиите, които формират парламентарното мнозинство. Той отдаде заслуженото и на парламентарно представените партии от опозицията, подкрепили стратегията за съдебната реформа.

Радан Кънев от Реформаторския блок по-рано през деня изрази мнение, че докладът е по-мек от очакваното. „Положението в българското правосъдие е много тежко, това го знае всеки българин и всеки български съдия", коментира Кънев. По думите му докладът е смекчен, защото политическите сили в парламента са показали консенсус по съдебната реформа, успели са да консолидират огромно мнозинство, включително са „принудили" ДПС да я подкрепи, а това пък давало надежда, че и същинска реформа може да получи значително мнозинство.

Съпредседателят на Патриотичния фронт Красимир Каракачанов заяви, че е против мониторинга на ЕК върху страната ни. Смекчаването на доклада е възможност за правителството, за парламента и всички институции да заработят, въпросът е тази възможност да бъде оползотворена, а не да чакаме следващия доклад, каза лидерът на ВМРО.

ДПС определи доклада на ЕК за съдебната реформа като обективен. „Докладът, бидейки критичен за периода от май 2013 година до сега, наред с това отбелязва, че през втората половина на 2013 година нямаше преки атаки на изпълнителната към съдебната власт. Това е ярка илюстрация, че Брюксел борави с един абсолютно прецизен, обективен инструментариум за анализ, проверка и оценка", каза лидерът на ДПС Лютви Местан. 

#Меглена Кунева #Христо Иванов #Радан Кънев #ДПС #ГЕРБ #Красимир Каракачанов

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Брюксел
Последно от Брюксел

Всички новини от Брюксел »