Гръцкият финансов министър иска "паневропейско споразумение" с ЕС

Гръцкият финансов министър иска "паневропейско споразумение" с ЕС
Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Паневропейско споразумение за насърчаване на икономическия ръст и помощ за Стария континент е предложението на новия финансов министър на Гърция Янис Варуфакис за справяне с дълговата криза.

Оглавяваното от СИРИЗА правителство иска „ново паневропейско споразумение, което ще поведе Европа към рестарт", каза той пред журналисти, след като пое ресора. По негово мнение ново споразумение за намаляване на цената на гръцката криза е нужно не само за гръцкия народ, но и за гражданите на Словакия, Холандия, Италия, Португалия, Германия, всеки гражданин на Европа.

Варуфакис смята, че е погрешно да се възприема като „конфронтация" искането на Гърция да предоговори дълга си от 240 милиарда евро с Европейския съюз, съобщи "Франс прес".

„Няма да има сблъсък между нашето правителство и Европейския съюз. Няма да има заплахи, не става въпрос кой първи ще отстъпи", поясни той.

53-годишният радикален ляв икономист Янис Варуфакис е новият финансов министър на Гърция. Той ще се нагърби със задачата да предоговори с кредиторите изплащането на външния дълг на страната, който възлиза на 240 млрд. евро. 

В сряда премиерът Алексис Ципрас обеща Гърция да си изплати заемите. По неговите думи, това ще стане само с "реалистични предложения за възстановяване на икономиката". 

#Янис Варуфакис #Гърция #Алексис Ципрас

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »