Лозан Панов е новият председател на Върховния касационен съд

Лозан Панов е новият председател на Върховния касационен съд
снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Лозан Панов е новият председател на Върховния касационен съд (ВКС). За него гласуваха 17 членове на ВСС, 6 бяха против. Нямаше въздържали се.

Реформите, които трябва да се състоят в съдебната система, са дълбоки и трябва да се осъществят, каза Панов след като бе избран за съдия номер едно. Той каза, че предстои много работа, която трябва да бъде свършена.

Председател на ВСС бе Соня Найденова, тъй като министърът на правосъдието Христо Иванов отсъства. По правило именно той трябваше да ръководи днешния избор, макар че не е член на ВСС.

Лозан Панов е завършил право в Софийския университет през 1995 година. Последователно работи в Софийски окръжен съд, Софийски градски съд и Софийски районен съд, сочи неговата биография.

Специализирал е Европейско административно право и управление на съдебната система в Австрия и Германия. От 2007 г е председател на Административен съд - София-град. През 2012 година печели конкурс и е назначен за съдия във Върховния административен съд.

Той е съдия в Седмо отделение на ВАС, което се занимава с делата за конфликта на интереси, достъпа до обществена информация, движение по пътищата, комуникации, защита от дискриминация, защитени територии и правата на потребителите.

Панов нашумя като докладчик по тълкувателното решение, с което ВАС постави извън закона мобилните камери на пътна полиция.

Председателят на ВКС е един от "тримата големи" в съдебната ни система. Той, както и председателят на Върховния административен съд (ВАС) и главният прокурор, се избират от Висшия съдебен съвет с мнозинство повече от 2/3 от членовете му, т.е. със 17 гласа. Мандатът на председателя е 7–годишен.

Този на досегашния съдия номер едно проф. Лазар Груев изтече тази есен. Груев бе избран на 9 ноември 2007 година и назначен с указ на президента на 12 ноември.

При предишния избор кандидати бяха Павлина Панова и Таня Райковска. Нито една от двете кандидатки не успя да събере необходимите гласове.

#Върховен касационен съд #Върховния касационен съд #Лозан Панов #избор #председател #ВСС #ВКС #съдия

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »