Куба подава ръка на САЩ, ако й върнат Гуантанамо

Куба подава ръка на САЩ, ако й върнат Гуантанамо
Раул Кастро Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Няма промяна в наложеното от САЩ търговско и финансово ембарго, въпреки новият етап на двустранния диалог, който обяви на 17 декември президента Барак Обама. Това заяви президентът на Куба Раул Кастро в речта си в сряда по време на срещата на лидерите от Общността на латиноамериканските и карибските държави в Коста Рика, съобщава „Ел Паис“.

„Нормализиране на двустранните отношения няма да бъде възможно, докато не падне ембаргото, докато не ни върнат земята, незаконно окупирана за база в Гуантанамо. Искаме справедливо и равностойно обезщетение за кубинския народ за човешките и икономически щети, които е понесъл", каза Кастро пред лидерите на 33-те страни-членки на общността.

Кубинският президент заяви, че няма да приеме какъвто и да било натиск върху вътрешните работи на Куба в преговорите със САЩ.

Касто призна желанието на Обама да се премине към възстановяването на дипломатическите отношения след повече от половин век, но каза, че "основният проблем не е решен." Президентът на САЩ вече призова Конгреса да сложи край на търговското ембарго, което е в сила от 1962 г. насам.

"Икономическата, търговска и финансова блокада, причинила огромни човешки и икономически щети е нарушение на международното право, затова трябва да се прекрати", подчерта Раул Кастро.

Кастро каза също, че ако тези проблеми не бъдат решени, дипломатическотосближаване между Куба и САЩ няма да има смисъл.

Барак Обама е решен стъпка по стъпка да възстанови отношеинята с Куба. В близко бъдеще САЩ се ангажират да отворят посолство в Хавана. През следващите шест месеца държавният секретар Джон Кери ще преразгледа определението на Куба като "държава, финансираща тероризма", а представители на Вашингтон ще проведат преговори на високо равнище с кубинските си колеги по проблеми като имиграцията, наркотици, защита на околната среща, трафик на хора.

САЩ ще преговарят с Куба и Мексико за морските граници в Мексиканския залив. От гледна точка на търговията, ще може да се търгува с частни кубински компании със строителни материали за частни жилища, със стоки за предприемачи и селскостопанско оборудване за малки ферми. Американците, посетили с разрешение Куба, ще имат право да внесат в САЩ кубински стоки на стойност до 400 долара, включително до 100 долара тютюневи изделия и алкохол за лично ползване.

 

 

#Куба #САЩ #Раул Кастро #Кастро #Барак Обама #Обама

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"