"Алфа Рисърч": 61% искат кабинета да изкара пълен мандат

"Алфа Рисърч": 61% искат кабинета да изкара пълен мандат
Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Вторият кабинет „Борисов” се ползва с доверието на 24% от хората, срещу 36% недоверие, сочи проучване на агенция "Алфа Рисърч", реализирано в периода 15-23 януари.

Най-висок принос за утвърждаване на сложния коалиционен кабинет имат няколко водещи фигури в него, радващи се на висока обществена популярност и одобрение. Това са премиерът Бойко Борисов, чийто персонален рейтинг след изборите тръгва нагоре (от 28% на 32%), министрите на ГЕРБ Лиляна Павлова (21,4%) и Томислав Дончев (18,7%), събиращият нарастващо одобрение министър от реформаторите Петър Москов (21,1%) и Ивайло Калфин (15,7%). Същевременно оценките за дейността на главния прокурор Сотир Цацаров, който преди година беше една от малкото публични фигури с положителен рейтинг, сега спадат до 11% положителни срещу 42% отрицателни.

61% от анкетираните смятат, че кабинетът трябва да изкара пълен четиригодишен мандат. Едва 13% настояват за предсрочни избори. Почти всички институции продължават да бъдат белязани от дълбока ерозия на доверието.

Към този момент участниците в управляващата коалиция не само не губят, но дори и трупат известни електорални дивиденти. ГЕРБ (23,2%) продължава да се ползва с два пъти по-висок електорален потенциал от БСП (11,4%), която пада до своеобразно електорално дъно. ДПС удържа традиционната си подкрепа от 7,5%, но при значителен спад на одобрението за неговия лидер Лютви Местан, което се затваря изцяло в рамките на движението. Еелекторалната подкрепа за Реформаторския блок бележи лек ръст (6.5% от общия брой избиратели), а Радан Кънев постига удвояване на личния си рейтинг. Подкрепящите правителството "Патриотичен фронт" и АБВ също стабилизират резултата си, съответно на 5,1% и 2,9%, при по-висока популярност на техните лидери.

И в началото на 2015 г. българите запазват песимизма си за развитието на страната, характерен за последните пет години на икономическа криза – 53% смятат, че негативните икономически тенденции продължават, срещу само 5% оптимисти. В личен план притесненията са по-умерени: 38% смятат, че финансовото състояние на домакинството им се влошава, 5%, че се подобрява и 56%, че остава същото.

#Борисов #правителство #Кабинет

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"