САЩ отпуска рекордните 1 млрд. долара за Централна Америка

САЩ отпуска рекордните 1 млрд. долара за Централна Америка
A A+ A++ A

Президентът на САЩ Барак Обама ще поиска от Конгреса да одобри отпускането на 1 милиард долара финансова помощ за страните от Централна Америка. Това е три пъти повече от онова, което обикновено предоставяме, обяви вицепрезидентът Джо Байдън. Той отбелязва, че регионът е изправен пред сериозни трудности в социалната сфера, а притокът от имигранти от тях, включително на непълнолетни, създава неудобства за САЩ.

Икономическото развитие на Салвадор, Гватемала и Хондурас продължава да се движи бавно

докато в същото време двете Америки напредват, посочва Байдън. Некачественото образование, вкоренената в държавните институции корупция, нарастващата престъпност и липсата на инвестиции имат възпиращ ефект".

По думите му шест милиона млади хора в Централна Америка през следващото десетилетие ще започнат работа. Ако за тях не бъдат създадени подходящи условия, цялото Западно полукълбо ще почувства последствията, коментира вицепрезидентът.

Според него 

Съединените щати са пряко заинтересовани да се създадат условия за системна промяна

в региона. Затова САЩ ще помогне на лидерите на страните от Централна Америка да осъществят трудните реформи и инвестиции, необходими за решаване на взаимосвързаните въпроси на сигурността, управлението и икономиката. 

През последните години детската нелегална имиграция се превърна в основен политически, социален и хуманитарен проблем за САЩ. През миналата година от Мексико в САЩ са влезли нелегално десетки хиляди непълнолетни латиноамериканци.

#Централна Америка #Барак Обама #Джо Байдън #помощ

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"