Гърция няма да излезе от еврозоната, увери френският премиер Манюел Валс

Гърция няма да излезе от еврозоната, увери френският премиер Манюел Валс
Манюел Валс и Ли Къцян по време на посещението на Валс в Китай. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

"Гърция ще остане, трябва да остане, в еврозоната. Новият гръцки премиер ме увери, че не може да стане по друг начин", каза френският министър-председател Манюел Валс пред китайски журналисти по време на тридневната си визита в азиатската държава.

Той допълни още, че "няма нужда от притеснения" за възможно излизане. Според източници от френската делегация китайският премиер Ли Къцян също е проявил интерес към съдбата на Гърция в еврозоната по време на частния му разговор с Валс.

Властите в Пекин също така са изразили "сериозните си притеснения" за намерението на новите власти в Гърция да не приватизират пристанището в Пирея, където китайската компания COSCO беше един от участниците в търга за купуването му.

"Ние трябва да помогнем на Гърция да излезе от кризата, пред която се изправила. Но в същото време страната трябва да уважава своите обещания, така работи Европейският съюз", допълни още Валс пред медиите.

Новото коалиционно правителство на министър-председателя Алексис Ципрас иска да предоговори с международните кредитори заемите на обща стойност 240 млрд. евро, за да се избегне фалита на страната. Атина в момента се надява да успее да намали дълговете си поне наполовина, но ЕС и Германия предупредиха, че има малка вероятност това да стане.

#Манюел Валс #еврозона #ЕС #Франция #Гърция #Алексис Ципрас #дълг #Ли Къцян #Китай

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »