Премиерът: Ако „Набуко" съществуваше, нямаше да имаме проблем с „Южен поток"

Премиерът: Ако „Набуко" съществуваше, нямаше да имаме проблем с „Южен поток"
Снимки: БГНЕС
A A+ A++ A

Много се борихме за „Набуко". Ако той съществуваше, нямаше да имаме проблем с „Южен поток",  каза министър-председателят Бойко Борисов. Той говори пред Американската търговска камара на тема: „Приоритети на българското правителство през 2015 година: Политики и мерки за икономически растеж, привличане на инвестиции и изпълнение на оперативните програми".

Много разчитам на Божидар Лукарски (на снимката долу) и Теменужка Петкова, че ще намерят вариант. Много искам диверсификация, добави Борисов.

„Дори да мине през Турция, той не е алтернативен поток. Само че тогава България ще е наказана и няма да взима транзитните такси. Разчитаме, че ЕК през своите интерконектори да се развие газовият хъб. Имаме само устни изказвания, че е спрян „Южен поток", обясни премиерът.

Надявам се да се намери безопасна технология за добив на шистов газ

каза още Борисов. Шистовият газ - сложихме мораториум, имаше много мощна кампания, пускаш новините, оттам една чешма и от нея излиза огън: едни лоши американци, които искат да ни надупчат земята, така започна по темата Борисов. 

Ние се съобразихме с обществените страхове, отчете той. Затова и на Джон Кери казах: Тази тема днес не се коментира. Друг е въпросът, ако има обществен дебат, защото България е най-богата в Европа на шистов газ. Какво би се случило, ако имаме такъв евтин добив, но никой досега не го повдига.

България плаща най-скъпия газ в Европа

два пъти по-скъп от Германия, продължи Борисов. Истински се надявам с това революционно развитие на технологиите да се намери технология, която да гарантира безопасен добив на шистов газ, увери той. Борисов е убеден, че при тези ниски цени САЩ са доказали ползите за себе си - бяха особено зле преди да започнат да добиват шистов газ, а сега не само произвеждат за себе си, но и политиката им е и за износ. Истински се надявам нашите съседи и партньори да не се възползват, каза той, имайки пред вид новите пътища на газа, които ни заобикалят.

България продължава да бъде

най-атрактивната страна в ЕС в данъчно отношение

подчерта Борисов. Той се спря и на етапа на строителство на автомагистралите, на пътищата, на спортни зали, на метрото, на части от Околовръстното шосе, на завършването на завода за битови отпадъци и др.

Това са 12-13-14 много големи обекта за стотици милиони с европейско финансиране, обърна внимание премиерът.

"Следим плана "Юнкер" и не съм против да се дават пари за неща, които променят облика и улесняват живота на хората, продължи той. Все повече се радвам на синхрона на работата на министрите, похвали се Борисов. Наблюдавам, че все по-добре работят като екипи и това ми дава основание да смятам, че правителството ще завърши мандата си".

"Уестингхаус" ще ги посрещна с хляб и сол

ако са истински инвеститори, подчерта Борисов и допълни, че страната ни е затруднена финансово да строи мащабни проекти.

"Да даде една банкова гаранция, нищо не е това за американското правителство, имаме инженери, имаме площадка, но нямаме пари", обясни той.

Имаме много добър президент, евроатлантически човек -

доказан, подхвана темата за държавния глава премиерът. Аз си го харесвах и като министър, но той се справя прекрасно и като президент, прекрасни отношения имаме, уважаваме се като институции. След 2 г. и половина ще правим оценка и всяка партия ще решава как да процедира - горчиво съжалих, че се пошегувах за жената-президент, отчете Борисов.

"Както се казва: език мой - враг мой, добави той. За мен той е добър президент".

Бойко Борисов говори и за

абсолютната свобода на медиите в България:

Всеки говори каквото си иска, каза той, но се оплака от комплоти, като напомни случая с бюлетините в Костинброд.

Целенасочено ни удариха, констатира премиерът. Обадих се тогава на Цветанов и му казах: Ако има такова нещо - разтурям партията! Но не оказа, че нищо такова няма, обобщи той за Костинброд.

Според него журналистите могат да говорят каквото си искат и даде пример с малка медия. В други страни има теми, по които медиите не биха писали, смята Борисов.

В България всяка медия се знае на кого е, каза премиерът. Разбираш кой им е врагът и какво се цели, но това не става с наше действие или съдействие, какво да правим - да се намесим? Като прочетеш няколко пъти една лъжа стигаш да го четеш, затова тиражите падат, "бракът" е огромен, а има телевизии не само не ги гледам, но ги нямам и на програмата, посочи той.

#Южен поток #Набуко #Бойко Борисов #премиерът #премиер #министър-председател

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Енергетика
Последно от Енергетика

Всички новини от Енергетика »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"