Плевнелиев: Желев хвърли лъч светлина в дългата тоталитарна нощ

Плевнелиев: Желев хвърли лъч светлина в дългата тоталитарна нощ
снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

"Трудовете и текстовете на д-р Желю Желев хвърляха лъч светлина в дългата тоталитарна нощ". Това заяви президентът Росен Плевнелиев по време на опелото в памет на президента Желю Желев.

Той допълни, че доктор Желев е бил сред онези дръзки интелектуалци, които са инициирали клуба за подкрепа на гласността и преустройството. Според него Желев е изиграл изключителна роля за изграждането и укрепването на президентската институция.

"С присъствието си на международната сцена д-р Желев спечели значителен международен авторитет", подчерта държавният глава.

По думите на Плевнелиев до последния си ден Желев активно е водел „своя кръстоносен поход за истината”.
„Ще помним д-р Желев като един от най-смелите и сърцати борци за свобода и демокрация, като символ на мирния преход. Житейският път на д-р Желев не бе лек. Критиките му към тоталитарната власт са причина да бъде изхвърлен от университета, изселен и изолиран. Въпреки това той не отстъпи от ярката си позиция и в защита на свободата и демокрацията“.

По думите на Плевнелиев има какво да научим от доктор Желев.

„Нелеката му задача бе да дешифрира илюзиите, лъжите. Има какво да почерпим от неговата решителност и далновидност. Нека докажем, че сме научили урока, че язвите на демокрацията могат да се лекуват само с повече демокрация. Желев беше добронамерен, толерантен, честен, скромен и достоен. Такъв е и българския народ”, допълни държавният глава.

Патриарх Неофит определи Желю Желев като незабравим демократ и държавник, потрудил се много пред олтара на отечеството. "Да молим нашия Господ да осени душата на покойния ни президент с блажен и вечен покой, завърши патриархът траурното си слово по време на опелото на бившия президент. 

"Бог да го прости и вечна му памет", каза на излизане от храма премиерът Бойко Борисов. Той подчерта присъствието на балкански държавни глави на поклонението, което се дължи на политиката на Желев. Добросъседство, диалогичност, липса на етнически конфликти - на това можем да се научим от покойния президент, според Борисов.

#Желю Желев #Росен Плевнелиев #опело #президент #траур

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »