Симеон Дянков: Вежди Рашидов искаше да ме души, но сега сме приятели

Симеон Дянков: Вежди Рашидов искаше да ме души, но сега сме приятели
Снимки: БГНЕС
A A+ A++ A

Финансовият министър от първото правителство на ГЕРБ Симеон Дянков събра политическия елит на изискана премиера в Софийската градска галерия. Близо два часа той надписва автографи на екземпляри от книгата си "Кризата в Европа. Поглед отвътре".

Мемоарният том излезе на английски още в средата на миналото лято, сега става достъпен и за читателите в България.

 


Парламентарната, президентската и изпълнителната власт бяха представени на първа линия в претъпканата зала на галерията. В интервю за Novinite.bg Симеон Дянков каза, че сам се е впечатлил от гостите на премиерата.


Очаквахте ли да ви засвидетелстват такова уважение, г-н Дянков?


Бях много приятно изненадан колко хора дойдоха от различни части на обществото и хора, с които работих в правителството, в парламента. Археолози дойдоха, представители на културата, приятели.


Премиерът Бойко Борисов обаче спомена, че министърът на културата Вежди Рашидов искал да ви души по някое време, докато бяхте в управлението. Каква беше причината?


Беше за българския Лувър, защото аз исках да го направим така, че едновременно и за сбирката да се събират пари и да се дават, и за самата сграда, в смисъл да направим общ проект. Което в крайна сметка започна да става, така че съм доволен. И вече сме добри приятели.


Чухме високи оценки от премиера и от президента за съвместната ви работа в правителството, вие споделяте ли това, което те казаха?


Беше точно така, както казаха и двамата - всекидневна борба. Всеки ден, всеки ден, всеки ден и може би затова трябва време, за да оценим постигнатото. Доста успяхме да направим с президента, когато беше министър, и с премиера през цялото време.


Какво ви накара да пишете? Това записки от тогава ли са или спомени?


Това са записки от тогава. Тези са фокусирани върху еврозоната, но имам и други. Така че предстоят и други книги. Още в началото, като дойдох в българската политика – понеже идвах отвън – аз исках да прочета нещо от хора, които са минали по този път преди мен. Какви трудности са имали, как са се справили... Но видях, че няма финансов министър, поне от доскорошните финансови министри, който е писал. Та още от началото се зарекох: "Аз ще напиша такава книга". Не знаех тогава, че ще е фокусирана върху Европа, но стана доста по-обхватна. Предстои да се пише от моите колеги също.

Един от вашите колеги в първия кабинет на ГЕРБ каза за книгата ви: „Той е внимателен“. Какво сте спестили, та той да остане с това впечатление?


Да, разбира се, има доста неизказани все още неща, не защото те ще останат такива. Просто форматът на тази книга беше професионален - за икономисти и финансисти. И от тази гледна точка има и много други неща, които не съм споделил. Много спорове в правителството, в парламента, около забраната за тютюнопушенето например, лустрацията - много други теми, с които като вицепремиер се занимавах, не като финансов министър. Това предстои да се напише. И е добре да се напише, просто за да се знае от другите хора във властта.


В момента е много актуална темата за еврозоната. Смятате ли че е било добре да кандидатстваме по-рано?


Мисля , че ако досега вече бяхме в еврозоната, щеше да ни е много по-лесно, особено от гледна точка на банките и банковия регулатор.


Защо не кандидатствахме?


Всъщност на два пъти тръгнахме и ни казаха, че все още не сме готови.


А сега?


Сега още повече. Трябва да се чака няколко години.  Сега сме поне 4-5 години назад в сравнение с времето от 2012 г.


Как оценявате в момента шансовете на България да промени положението си на най-бедна страна в ЕС?


Големият успех на това правителство е бързо постигнатата политическа стабилност. В последната година във всички международни медии сочеха: "Вижте, България отива по пътя на Гърция". Така че, това е голям успех. Оттук нататък големият въпрос е икономиката как да върви, не толкова финансовата стабилност. Постигнахме някаква стабилност, докато управнлявахме, и сега трябва да се върнем там. Но как да стане това? За мен поне, трябва да се следва добър план. Части от този план са магистрала "Хемус", санирането, други начинания. Всички заедно участваме в такъв план, не само правителството.


Какви теми ще засегнете в следващата книга?


Всъщност аз вече имам книга за 25-те години преход, която е на английски, и се надявам да я преведа. Следващата книга е с работно заглавие "Анатомия на едно управление". В нея ще опиша финансите на държавата как се развиваха, как се управляваха в България. Кои са нещата, които преодолявахме, неочакваните развития. Това ще бъде темата на следващата книга.

 
****


Какво си спомня Борисов:


 „Всички искаха пари. Дянков правеше всички възможни трикове, за да останат с впечатление, че ще им даде, но накрая не им ги даваше".

 

"Веднъж настоящият държавен глава Росен Плевнелиев, а тогава министър на регионалното развитие, ядосано се  появи в кабинета ми и ми казва: „За първи път ми се случва девет пъти да ми обещае Дянков, че ще ми даде пари, а десет пъти писмено да ми напише на другия ден, че няма да ми даде".

 

„Цветанов ми каза - партията се тресе, не издържаме. А Вежди Рашидов искаше да го удуши".


„Дянков ми е изправял и малкото косичка, която имам, по начин, по който никой не го е правил".


Ето как коментираха пред Novinite.bg първия финансов министър на ГЕРБ някои от гостите му на премиерата:


Огнян Донев
,  държейки книга с посвещение "На Оги, с когото минахме през толкова трудности: "Случвало се е да бъда в едно студио с Тренчев, който 20 минути говори срещу Симеон Дянков и за мен оставаха само 5 да му обясня, че не е прав. Озаптяването на българските политици да не харчат пари е голямо постижение. А той това го умееше."


Трайчо Трайков
: "Успях да прегледам книгата. Виждам, че е бил внимателен."


Стоян Александров
, като бивш финансов министър на въпрос какво от действията на Дянков би променил: "Може би трябваше да кандидатстваме за чакалнята ERM2 по-рано.  И с разплащанията беше малко тежичко - извиваха ръцете на фирмите, общините оставяха без пари. Но отстрани лесно се дават съвети. Когато си вътре в кухнята е друго."


ген. Ваньо Танов
: "Дянков е много висока класа. Не могат да се мерят с него. 12,5% ръст на приходите никой не е постигал - той впечатли и колегите си в Европейския съюз. Осигури стабилност, за която сега можем само да мечтаем. В ГЕРБ не го харесваха, защото не можеха да си правят популистката политика. Той беше задълбочен човек и не правеше нищо, без да знае какъв ще бъде крайният резултат. Вярвах му безрезервно."

 

#Симеон Дянков #книга

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"