С особено мнение за КТБ Соня Янкулова спечели приза Юрист на годината

С особено мнение за КТБ Соня Янкулова спечели приза Юрист на годината
Елка Атанасова и Соня Янкулова с най-високо доверие пред медиите
A A+ A++ A

Съдията от ВАС Соня Янкулова, която подписа с особено мнение решението за КТБ и Елка Атанасова от ВСС бяха отличени с наградата Юрист на годината, присъдена за осми път от сп. "Правен свят" след гласуване на журналистите от съдебния ресор.

Янкулова, която е бивш зам.-министър на отбраната и на вътрешните работи, е отличена за спазването на върховенството на закона. „За съжаление това често се случва през нейните особени мнения", посочват като мотив за номинацията съдебните репортери.

Пример за това е особеното мнение на съдия Янкулова по делото „КТБ", когато с два на един гласа тричленният съдебен състав оставил без разглеждане жалбите на основните акционери в банката "Бългериан акуизишън къмпани", "Бромак" на Цветан Василев и на двамата миноритарни акционери Орлин Русев и Вера Ахундова с аргумента, че акционерите нямат пряк и личен правен интерес да обжалват решението на БНБ за отнемането на лиценза.

Янкулова  се обявява и против идеята, че трите имена на съдията представляват класифицирана информация и като аргумент за тази своя теза казва, че не може да има анонимно правораздаване.

Соня Янкулова каза, че приема наградата като изключително признание и не намира нищо по-специално в работата си от тази на останалите си колеги съдии. Тя посвещава тази награда на значението на труда и ролята на съдията. Според нея здравите основи на правовата държава се крепят точно от това всички да бъдат равни пред закона и да знаят, че правораздаването важи за всички.

Представителката на ВСС Елка Атанасова получи наградата заради правилата за натовареността на прокурорите и следователите. Атанасова каза, че приема наградата като оценка за нейната работа и като бивш прокурор е наясно за последствията от високата натовареност. По думите й наградата е "ветъл лъч в атмосфера на ниско обществено доверие".

Юрист на годината е осмо поредно издание на "Правен свят". Номинациите по традиция се извършват от журналисти в съдебния ресор. Като през 2015 г. съдебните репортери са направили 11 индивидуални и 3 колективни номинации.

#Соня Янкулова #КТБ #Елка Атанасова #ВСС

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"