Москва обвини ООН в двойни стандарти

Москва обвини ООН в двойни стандарти
Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Външният министър на Русия Сергей Лавров намекна, че ООН прилага двойни стандарти в световната политика и поиска мерки срещу тях, съобщават руски медии.

"Незабавно трябва да се предприемат решителни мерки за избавяне от двойните стандарти в световната политика, връщане на ролята на Съвета за сигурност на ООН на водещ орган по съгласуване на колективния подход, опиращ се на уважаване на културно-цивилизационното многообразие на съвременния свят", заяви той на открит дебат в Съвета за сигурност на ООН по въпросите за поддържане на международния мир и сигурност.

По думите на Лавров, съветът се превръща в арена на пропагандистко противопоставяне, а в същото време изоставя процеса по намиране на ключови международни решения. "Време е да се отговори на въпроса: Искаме ли действително да разглеждаме Съвета за сигурност на ООН като ефективен и влиятелен инструмент за поддържане на мира и сигурността, или сме готови да допуснем да се превърне в арена на пропагандистко противопоставяне, което ще доведе до изключване на съвета от процеса по намиране на ключови международни решения", попита той.

Според дипломат №1 на Русия това неизбежно ще доведе до негативно влияние на международно и регионално ниво. Русия предлага обновяване на ръководството (справочник) на ООН по мирно разрешаване на спорове между държави, обяви Лавров.

В началото на 90-те години на XX век секретариатът подготви справочник за мирно разрешаване на спорове между държави. Може би е време да се актуализира тази публикация, добави той.

#Сергей Лавров #Москва #Русия #ООН

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници