Украйна може да е и с ЕС, и с Русия, смята Джон Кери

Украйна може да е и с ЕС, и с Русия, смята Джон Кери
Джон Кери Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Държавният секретар на САЩ Джон Кери заяви пред сенатската комисия, че нищо не пречи Украйна да се интегрира както с Европейския съюз, така и с Русия.

„Украйна може да бъде врата и на Изток, и на Запад", тя не е длъжна да стане пешка между тези два полюса в тяхната геополитическа игра“, заяви Кери, цитиран от ТАСС.

Държавният секретар подчерта, че с президента Барак Обама смятат, че за Украйна може да се осигури икономическа договореност, предвиждаща споразумение за асоциация с европейците, а също работа с това, която по-рано бе митническа зона" / Митническият съюз и Евроазиатският икономически съюз, в който влизат Беларус, Казахстан и Русия./

"Да се надяваме, че всичко това може да бъде интегрирано, ако хората искат да реализират друга стратегия на действия", заяви Джон Кери.

В понеделник Кери заяви, че Вашингтон обмисля да наложи нови „сериозни санкции“ на Москва, ако има нарушения на примирието. Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков отговори, че санкциите няма да помогнат за решаване на украинската криза.  На същия ден Украйна и проруските сепаратисти в източната част на страната подписаха споразумение за започване на извеждането на тежките оръжия от фронтовата линия.

Изтеглянето на артилерията бе едно от ключовите условия, заложени още в първото споразумение от Минск през миналия септември, но така и не бяха изпълнени. През следващите месеци враждуващите страни продължиха да използват тежкото въоръжение без оглед за разрушенията и загиналите, чийто брой нарасна до днес от 3 хиляди на 5 хиляди и 700.

#Джон Кери #Кери #Украйна #Русия #Европейския съюз #САЩ

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници