Местан би подкрепил дълга, но след консултации

Местан би подкрепил дълга, но след консултации
Лютви Местан Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Отлагане на дебатите за дълга и нови консултации предложи от парламентарната трибуна лидерът на ДПС Лютви Местан. Предложението му бе отхвърлено след гласуване на депутатите. Преди това лидерът на "Атака" се изказа и го определи като абсолютно ненужно.

Вие направихте така че на днешното заседание съгласието за дълга е невъзможно. Най-вероятно законопроектът за дълга ще мине, но ние не разбираме така целта на дебатите днес. Затова предлагаме нещо пределно отговорно. Имаме два варианта – преговори на управляващите с опозицията или дълга почивка, по време на която да се проведат необходимите консултации, каза Лютви Местан.

„Да се разгледа законопроектът в четвъртък, за да дадем шанс на сериозни консултации с премиера Бойко Борисов, министъра на финансите Владислав Горанов и лидерите на парламентарните партии. По този начин, ще отпадне вторият елемент на спора - колко стари задължения ще връщаме“, уточни Местан.

Според него това е въпрос на характер на управлението.

„Ако имаме на масата неоспорими числа, възможно е да се постигне съгласие. Има шанс да пренебрегнем различията си заради публичния интерес“, категоричен бе той.

„Понеже този дълг няма да бъде възстановен в рамките на мандата на този кабинет, първото екстрафискално съображение – това е категорично основание кабинета да не осмисля дълга като въпрос на изключителна компетентност”, каза още Лютви Местан.

Той смята, че този проблем трябва да бъде осмислен като държавнически, а първото необходимо условие е 43 Народно събрание да бъде информирано. Според Местан не са създадени предпоставките да се вземе информирано решение.

„Можем да спорим политически за необходимостта от дълга, параметрите във втория елемент – по отношение на погасяването на евентуалния прогнозен дефицит. Дългът има два елемента – покриване на стари дългове и прогноза за дефицит”, подчерта лидера на ДПС.

 

#Местан #Лютви Местан #Бойко Борисов #Владислав Горанов #дълг

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници