Шимпанзетата помнят 20 секунди, кучетата - 120

Шимпанзетата помнят 20 секунди, кучетата - 120
A A+ A++ A

Животните имат различни специализирани спомени. По правило най-дълго съхраняват спомени за неща, които могат да имз помогнат да оцелеят.

Изследване сочи, че от една страна може да се съхранява само определен вид информация, а от друга - информацията се съхранява за много по-дълго време. Например враните помнят местоположението на скритата си храна в продължение на месеци, защото това им помага да оцелеят. Друг спомен на птицата може да изчезне за минута.

Според учените това е характерно за всичко животни, а различен е само човекът.

За разлика от хората животните не помнят конкретни събития. Четириногият ви приятел може да не помни кокала, който му подарихте за рождения ден, но вместо това запомня информация, която му помага да оцелее, показва ново изследване на специалисти от университета в Стокхолм, цитирано от БГНЕС.

Само за две минути кучето ви може да забрави дългата разходка в парка. Шимпанзетата помнят събития в рамките на едва 20 секунди. Сравнение на 25 животински вида, от гълъби до делфини, показа, че животните имат краткосрочна памет и средно помнят около 27 секунди.

Проучването показва, че животните имат различни системи за памет, разделени в краткосрочната памет и специализирани спомени. В краткосрочната памет се съхранява информация за почти всичко, но информацията изчезва бързо.


#памет #животни #куче #шимпанзе

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"