Траурно шествие ще замести подготвяния протест на 1 март

Траурно шествие ще замести подготвяния протест на 1 март
Бившият руски премиер и опозиционен активист Михаил Касянов на мястото на покушението на Борис Немцов Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Руската опозиция организира траурно шествие в памет на убития в центъра на Москва опозиционер Борис Немцов.

Акцията бе планирана като протестно шествие срещу войната в Украйна под наслов „Пролет“, а Немцов бе един от организаторите му. То трябваше да се състои в столичния квартал Марино. След убийството обаче организаторите взеха решение да отменят акцията и вместо нея да направят траурно шествие в центъра на Москва.

„Ние сме в нова политическа реалност. В нея няма място за шествието в Марино на 1 март със зелени балончета и флагчета. На 1 март ще има траурно шествие в центъра“, написа в Туитър организаторът на митинга Леонид Волков.

За новата акция в центъра на Москва съобщи също и ръководителят на отдел разследвания към Фонда за борба с корупция Георгий Албуров. „Разбира се, никаква позитивна акция със зелени балони не може да има. Ще има траурна акция в центъра“, се казва в съобщение на Албуров в Туитър.

От своя страна политикът от Републиканската партия ПАРНАС Михаил Касянов съобщи, че планираните такива акции в други региони на Русия бъдат по план. „Във връзка с убийството на Немцов маршът в Марино е отменен. Вместо него на 1 март в центъра на Москва ще има погребално шествие. В регионите, акциите „Пролет“ ще преминат в съответствие с планираната по-рано програма“, каза Касянов и добави, че желаещите да почетат паметта на Немцов могат да го направят в неделя на Московрецкия мост, където политикът бе убит.

Самият Немцов в интервю за радио „Свободна Европа“ от по-рано този месец описа демонстрацията само стъпка в дългата борба за освобождаването на Русия от режима на Путин. „Ако смятате, че властите ще избягат в ужас, те ще избягат, ако съберем един милион души“, каза в интервюто на 3 февруари. „Но за да съберем един милион, трябва първо да имаме успешно шествие на 1 март“, е добавил политикът. По думите му, най-важната цел на акцията е да се сложи край на войната в Украйна, посочва радио „Свободна Европа“.


#Борис Немцов #Москва #протест #шествие

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници