Официално: подозират и джихадисти за разстрела на Борис Немцов

Официално: подозират и джихадисти за разстрела на Борис Немцов
A A+ A++ A

По углавното дело за убийството на Борис Немцов следователите работят по различни версии, от провокация до отмъщение на джихадисти заради позицията на политика за атентата в "Шарли ебдо". Възможни са също украински основания, бизнес интереси, лични и битови причини, съобщи на сайта си Следственият комитет на Русия.

Следователите разполагат със сведения, че Немцов е получавал заплахи, заради позицията си за разстрела на журналистите в редакцията на списание „Шарли ебдо“ в Париж, каза официалният представител на Следствения комитет на Русия Владимир Маркин.

Като основен мотив се разглежда възможността за провокация с цел дестабилизация на политическата обстановка в страната, даде да се разбере говорителят. По думите му фигурата на Немцов може да стане своеобразна сакрална жертва за тези, които не се гнусят от никакви методи за постигане на своите политически цели.

Освен тази и ислямо-екстремистката следа, следователите разглеждат и версии, свързани с търговската дейност на политика, с лична неприязън към него, както и битови причини Всички версии ще бъдат щателно проверени, уверяват от Следствения комитет.

Подчертава се, че в разследването са привлечени най-добрите сили на комитета и на вътрешното ведомство на Русия.

Освен спътницата на Борис Немцов, ще бъдат разпитани всички, които са се намирали на Големия Москворечки мост по това време и са станали очевидци на покушението, сочат от СК. Специалисти работят над детайлизация на всички телефонни връзки непосредствено до и в момента на престъплението в близост до мястото. Изучават се и записите на камерите за видеонаблюдение по маршрута на Борис Немцов.

Стрелбата е извършена с пистолет "Макаров". При огледа на мястото на покушението са намерени и иззети 6 гилзи 9-ти калибър, като характерно е, че гилзите в пълнителя са били от различни производители, сочат в съобщението си от СК.

Престъплението е било щателно планирано, пише още в съобщението. Според следователите няма никакво съмнение по този въпрос, както и за изибора на мястото на покушението. По данни на следствието Борис Немцов е отивал със своята спътница към жилището си, което се намира недалече от местопроизшествието. И е очевидно, че организаторите и изпълнителите на това престъпление са били осведомени за предполагаемия маршрут, заключват от Следствения комитет.



#Борис Немцов #убийство #Следствен комитет #Русия #Шарли ебдо

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници