Светът в шок от разстрела на Немцов

Светът в шок от разстрела на Немцов
Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

"Шок", "позорно убийство" и "провокация" са най-честите определения на световните лидери по повод снощния разстрел на опозиционния лидер Борис Немцов в центъра на Москва. 

Президентът на САЩ Барак Обама го нарича „бруталното убийство“ в официално изявление. "Със смъртта на Немцов руснаците изгубиха „един от най-всеотдайните и красноречиви защитните на техните права“, се казва в изявлението на Обама. Той се възхищава на смелостта, с която Немцов се е посветил на борбата с корупцията. САЩ призоват руското правителство да извърши „бързо, безпристрастно и прозрачно разследване“ и да изправи виновниците пред съда, се казва още в декларацията.

Френският президент Франсоа Оланд осъжда с остри думи убийството и е изпратил съболезнования на семейството и близките му. „Той беше смел е неуморен защитник на демокрацията и борец против корупцията“, се казва в изявление на президента, предадено от пресслужбата на Елисейския дворец.

Германският канцлер Ангела Меркел е потресена от “позорното убийство” на руския опозиционер. В комюнике от канцеларията на канцлерството Меркел призовава руския президент Владимир Путин “да гарантира, че върху убийството ще се хвърли светлина и извършителите ще понесат отговорността за деянието си“. Както и другите световни лидери, и Меркел изтъква смелостта на бившия вицепремиер, който не престана да критикува публично правителствената политика.

„Шок. Убиха Борис. Не мога да повярвам. Уверен съм, убийците ще бъдат наказани. Рано или късно. Светла му памет…“, написа президентът на Украйна Петро Порошенко в „Туитър“. На страницата си във „Фейсбук“ украинският премиер Арсений Яценюк написа: „Патриот на Русия и в същото време голям приятел на Украйна. Такъв беше и такъв ще си остане в паметта ни Борис Немцов“.

Руският опозиционер Гари Каспаров, работил с Немцов по организирането на протести срещу Владимир Путин, написа в „Туитър“ от САЩ, където живее, че е съсипан от новината за смъртта на Немцов, „застрелян четири пъти, по един път за всяко дете, което оставя“. Каспаров обвинява директно Путин за убийството.

Михаил Касянов, съпредседател на партията РПР-Парнас, в чието ръководство бе Немцов, каза пред радио „Ехото на Москва“, че не може да повярва на очите си. „В центъра на Москва, край стените на Кремъл, е убит лидер на опозицията. Демонстративно, с четири изстрела. Това е някакъв ужас. Докъде стигна Руската федерация?…
Стремително падаме в пропаст. Агресията расте.“

Лидерът на руската опозиционна партия „Яблоко“ Сергей Митрохин призова президента Владимир Путин лично да поеме контрола върху разследването на убийството на Борис Немцов, предаде ТАСС. Това „чудовищно престъпление“ е свързано с политическата му дейност. Това е предизвикателство не само към опозицията, но и към ръководството на страната, заяви Митрохин.

Лидерът на влиятелната Комунистическа партия на Руската федерация Генадий Зюганов заяви: “Убийството на Немцов трябва да се разследва колкото се може по-бързо, защото неприятелите на Русия вече използват създалата се ситуация за своите цели и това може де има последствия, които отиват твърде далече.” Според Зюганов разстрелът трябва да се разглежда „като жестока кървава провокация против нашата страна и срещу всеки гражданин на Руската федерация“. „Трябва да се прояви оперативност, да се привлекат най-талантливите сили и спешно да се разследва това престъпление“, посочва той. Зюганов привежда редица примери от историята, когато големи конфликти са започвали след „на вид частни инциденти“ и допълва: „Явно санкциите не са достатъчни, необходими са кървави жертви, за да се предизвикат безредици в центъра на Москва.“

Местопрестъплението осъмна отрупано с букети и горящи свещи. Там е поставена и снимка на Немцов и икона на Христос Спасителя. Жители на Киев носят цветя пред посолството на Русия в украинската столица, за да почетат паметта на Немцов.

#Борис Немцов #САЩ #Русия #Украйна #Барак Обама #Ангела Меркел #Франсоа Оланд #Генадий Зюганов #Киев #Киев

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"