И Словения узакони еднополовите бракове

И Словения узакони еднополовите бракове
A A+ A++ A

Словения стана 11-ата страна в ЕС, в която гей двойки законно ще стават съпрузи.

Парламентът прие с 51 срещу 28 гласа и петима въздържали се промени в семейното законодателство, които позволяват на хомосексуалните двойки да сключват брак и да осиновяват деца.

По-рано Словения разрешаваше еднополов партньорски съюз, но без право на осиновяване на деца, отбелязва Асошиейтед прес.

Предложеният от опозиционната Обединена левица закон получи подкрепата на центристката партия на премиера Миро Церар, както и на коалиционния му партньор – социалдемократите.

Новият текст, който дефинира брака като доживотен съюз на две лица независимо от техния пол, слага край на досегашната дискриминация, подчерта депутатът Матей Ватовец от Обединената левица, докладчик по закона. По думите му от този ден Словения става действително толерантна общност и встъпва в XXI век.

Десноцентристката опозиция бе предупредила, че ще гласува против закона, който според нея подкопава традиционните семейни ценности.

По време на заседанието около 2 хил. души протестираха пред парламента. Те заявиха, че ще внесат петиция с подписи за организиране на референдум, който да попречи на влизането в сила на текста.

През март 2012 г. словенците отхвърлиха с 55% гей-брака на референдум, който бе белязан от много слабо участие на гласоподавателите.София

#Словения #гей брак

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »