Вучков няма да оттегли оставката си

Вучков няма да оттегли оставката си
Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Вътрешният министър Веселин Вучков заяви, че засега не е склонен да оттегли своята оставка. Той обяви, че решението му е добре обмислено и не е взето в някакво емоционално състояние, а е основано на сериозни юридически аргументи.

По-рано той обяви, че напуска правителството пред целия състав по време на днешното редовно заседание. Премиерът Бойко Борисов е приел оставката на вътрешния министър.

Основен мотив за оставката на Вучков са юридически пречки в приетите в Закона за сектор сигурност разпоредби.

Той обясни, че в петък е внесъл в Министерския съвет предложение за започване на процедура по новия Закон за МВР за избирането на главен секретар, председатели на ДАНС и на ДАТО.

Днес на заседанието на кабинета министърът е посочил и допълнителен юридически аргумент. "На 1 юли 2014 държавата и МВР създават нов закон с нова процедура, тогава МС директно е приложил новата процедура, без да споменава старата процедура", коментира Вучков.

Той обяви, че е получил от МС становище, според което след като в преходните разпоредби на законите липсват указания, няма как да се стартират нови процедури.

Вучков посочи, че след като миналата година е приложена в същата обстановка новата процедура, това трябва да се случи и сега. "Ако сега не приложим новата процедура означава, че и миналата година не е трябвало да се прилага. Има юридически проблем - или е порочно решението от миналата година, или би било порочно сега", обясни той.

Мнозинството от парламентарните групи на партиите и коалициите, подкрепящи кабинета смятат, че Вучков трябва да остане начело на МВР. 

Председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов допусна пред журналисти в парламента, че решението на МВР министъра може да е плод на емоция. По-късно той отново заяви, че приемането на оставката става в пленарна зала.

„Няма внесена оставка. Разбира се, че ще има и срещи с премиера, така че след като те приключат, тогава вече ще имаме окончателно решение. Надявам се да не се стигне до внасянето на оставка на Веселин Вучков в парламента", каза още Цветанов.

Вучков обясни, че след заседанието е имал среща с премиера Бойко Борисов, като по-късно днес му предстои нова.


 

#оставка

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"