ЦРУ: България е на дъното по раждаемост

ЦРУ: България е на дъното по раждаемост
Снимки: БГНЕС
A A+ A++ A

В България живеят едва 6 924 716 души, показват данни на Централното разузнавателно управление на САЩ, цитирани от "24 часа". В секцията The World Factbook на сайта на ЦРУ са показани влошени показатели за демографското състояние на българското население.

Последната актуализация на документа е от 23 юни 2014 г.

С над 300 000 души е разминаването с данните на Националния статистически институт. Според официалните регистри населението на България към 31 декември 2013 г. е 7 245 677 души.

Експертите по демографска статистика у нас нямали представа какви са източниците за данните на ЦРУ. Техните данни били на базата на последното изчерпателно преброяване на населението в България от 2011 г. След това всяка година към 31 декември са били осъвременявани с информацията в общините и регистъра ЕСГРАОН.

Задължително се слага и оценка на външната миграция, като източник на информация тук е МВР, обяяснява пред изданието говорителят на статистическия институт Любомир Блатски. От НСИ обаче признават, че едва ли това може да е напълно изчерпателно, защото в България няма изискване да бъде уведомен държавен орган, ако някой реши да емигрира и напусне страната.

Според ЦРУ България е на 103-о място по население от общо 240 държави и общности. Най-голямо е населението на Китай - 1,355 млрд. души, следвано от Индия с 1,236 млрд. население. На трето място по брой население на планетата са 28-те държави-членки на ЕС, взети заедно - 511,4 млн. души, следвани от жителите на САЩ, които са почти 319 млн. Русия е на десето място със 142 млн.души население.

България е на една от последните позиции по показателя "прираст на населението", сочат данните на американското разузнаване. В случая освен броя на ражданията и смъртността на населението се включва и процентът от населението, което е напуснало държавата.

Според данните на ЦРУ към средата на 2014 г. България е с отрицателен прираст на населението от -0,83%. Това нарежда страната ни на 229-о място от 233 държави по света. Непосредствено преди нас е Естония, а на 231-о място е Молдова. На последно място е Сирия заради милионите бежанци от войната.

България е в дъното и на класацията по ниво на раждаемост. С резултат от 8,92 на 1000 жители ЦРУ ни нарежда на 210-о място от 224 държави. След нас са държави като Италия, Гърция, Австрия, Словения, Германия, Япония и Монако.

В първите редици сме обаче по смъртност в света. С 14,3 на 1000 души България е на 6-о място по смъртност от 225 държави. По този показател изпреварваме Афганистан и Сомалия, в които от години се водят военни действия. С по-голяма смъртност от тази в България са само Гвинея-Бисау, ЧАД, Лесото, Украйна и Южна Африка.


#ЦРУ #България

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"