Кънев категоричен: Хора си тръгват, но реформата в МВР ще продължи

Кънев категоричен: Хора си тръгват, но реформата в МВР ще продължи
Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

"Тези хора си тръгнаха, а реформата в МВР ще продължи, макар и с нов министър. Важен е резултатът. Имаше трус, имаше дестабилизация. Силно изявен политически лидер от ГЕРБ поема гаранцията, че ще продължи реформите в МВР, а премиерът сменя хората, които трябва да смени. Това е добър отговор на ситуацията и показва, че има смисъл от коалицията."

С тези думи съпредседателят на Реформаторския блок Радан Кънев коментира оставката на силовия министър Веселин Вучков и последвалите оставки на следователя Петьо Петров, както и на директора на ОДМВР-Враца Иван Иванов.

Той потвърди, че е имало среща между премиера, министър Москов и реформаторите, на която е било обсъдено кой да заеме поста на вътрешния министър.

„Румяна Бъчварова присъстваше на срещата, но решението беше взето по-късно на лична среща между нея и премиера. Това не бяха политически преговори. Тогава имахме доста личен разговор с Борисов за преодоляването на кризата в страната”, поясни Радан Кънев. Той цитира изказване на Борисов в медиите, от което ставало ясно, че персоналните промени в кабинета ще се правят поетапно, а не наведнъж.

„Да се биеш с тази система. Да реформираш сектор сигурност е най-тежката. Трябва да благодарим на Бъчварова, че се съгласява да поеме тази помия, която сега ще започне. Тези подмолни атаки”, категоричен бе съпредседателят на Реформаторския блок.

„Задържането на персоналните смени в сектор „Сигурност” дестабилизира, а не стабилизира страната. И за съжаление се видя, че съм бил прав”, изтъкна още Кънев.

Той добави, че е получил гаранция, че въпреки смяната на лицата на важни постове в МВР, няма да бъдат поставени други, изпълняващи чужди поръчки.

По думите на Радан Кънев Реформаторският блок е уникален фактор на стабилност. Той обаче отрече от партията да готвят специалист за поста министър на вътрешните работи.

„Отлепихме на ДПС хората от вътрешното министерство и Местан излезе да каже, че няма съгласие по пенсионната реформа. Виждате ли кой е дастабилизиращия фактор в България?”, попита той.

Относно процедурата за искане на оставка на Писанчев и Лазаров, Кънев поясни, че има ред, по който Министерския съвет да предложи на президента нови хора за тези постове.

#Радан Кънев #ДПС #реформаторски блок #Веселин Вучков #България #ГЕРБ #МВР

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »