Добра новина: Драматичният театър Пловдив ще бъде възстановен след пожара

Добра новина: Драматичният театър Пловдив ще бъде възстановен след пожара
снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Драматичният театър Пловдив ще бъде възстановен и ще отвори врати за любителите на театралното изкуство. Сградата пострада през 2013 г., когато пожар унищожи сцената и техниката на театъра.

4 милиона лева ще отдели държавата от бюджета си за възстановяване на изгорялата сцена на Драматичен театър Пловдив. Лично министър-председателят е дал съгласие за това, а работата може да започне от септември. Това стана ясно от думите на министъра на културата Вежди Рашидов, съобщава БГНЕС.

Театърът се запали на 22 август 2013 година. Изгоря голямата сцена, а сумата, одобрена от застрахователите, и изплатена през ноември същата година - 200 000 лева, се оказа съвсем недостатъчна.

В същото време техниката, която бе унищожена при пожара, бе и морално остаряла и не отговаряше на новите европейски изисквания. За закупуване на новата техника обаче средствата недостигаха.

Макар че веднага след пожара започнаха дарителска кампании и  благотворителни спектакли в името на драмата средства не бяха достатъчни. За да заработи отново, на театъра му трябват 4 188 000 лв.

През годините на няколко пъти бяха давани обещания, че държавата ще подпомогне ремонтът, но по една или друга причина, те не бяха осъществени до сега.

Очаква се ремонтът на сградата да започне през септември.

#Драматичен театър #Пловдив #пожар #ремонт

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Култура
Последно от Култура

Всички новини от Култура »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"