Експерти: След атаката в Тунис туристопотокът ще секне

Експерти: След атаката в Тунис туристопотокът ще секне
Проф. Владимир Чуков. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

"Потокът от туристи в Тунис вероятно ще секне заради атаките от сряда". Това мнение по повод терора в тунизийски музей изрази международният журналист Георги Милков пред БНТ в четвъртък сутрин и добави, че тази малка страна разчита предимно на средства от туризъм. "Относителната стабилност и ниските цени привличаха голям брой чужденци, но сега местните власти ще се изправят пред сериозна ситуация от секване на приходите от туризма", категоричен бе той.

По отношение за заплахата и настъпление към Европа от ислямистите, Георги Милков заяви, че атентатът е направен именно с ефект да удари чужденци, туристи.

Арабистът проф. Владимир Чуков пък е на мнение, че тунизийците наложила своя почерк в "Ислямска държава" - около 5000 души, включително един от лидерите и множество камикадзета. "За разлика от "Ал Кайда", в ИД чужденците са най-вече от Тунис. Това стана след Арабската пролет и първите формирования на "Мюсюлмански братя", добави той.

По мнение на проф. Чуков в почерка на ИД се вижда стратегия за борба с правителството на държавата. "Проблемите пред тази страна са много сериозни и трябва да се направи анализ на присъствието на меките ислямисти в коалицията на властта в Тунис", убеден е още той.

Експертите са на мнение, че не бива да се чувстваме изолирани от опасността за подобни терористични атаки. "Няма как този нов модел на ислямистите - малки групи от по 2-3 души с Калашници атакуват място, което досега не е охранявано - да бъде предотвратен дори от спецслужбите", сподели опасенията си Георги Милков.

От своя страна проф. Чуков добави, че към момента в Тунис не е безопасно дори за плажуване. "Трябва да имаме предвид, че сегашното правителството трябва да се пребори с една опасност, която твърде дълго върлува. Трябва да се внимава изключително много, винаги има риск", заключи още арабистът. 

#Георги Милков #Тунис #Владимир Чуков #ислямска държава #Ал Кайда

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"