Меркел иска да види Гърция силна, но чака реформи

Меркел иска да види Гърция силна, но чака реформи
Снимка: ЕПА/ БГНЕС
A A+ A++ A

Германският канцлер Ангела Меркел заяви, че иска да види Гърция силна, но това изисква прилагането на реформи. Коментатът й бе след проведени разговори с гръцкия премиер Алексис Ципрас в понеделник, цитирана от ТАСС.

„Искаме Гърция да бъде силна от гледна точка на икономиката, искаме растеж и намаляване на безработицата, в това число сред младите", заяви Меркел. По думите й обаче, за тази цел са нужни реформите и солиден бюджет.

От своя страна на съвместна пресконференция с Меркел Ципрас обеща „всеобхватни структурни реформи", информира ДПА. Той обаче подчерта, че се нуждаят от постигане на нов политически микс, за да се подпомогне за облекчаване на икономическите и социални проблеми, причинени от спасителната програма на страната.

Алексис Ципрас смята, че спасителната програма през изминалите пет години не е била успешна, подчертавайки високата безработица и драматичното свиване на икономиката на страната. 

"Решенията за предоставяне на ликвидност се взимат от международните кредитори", подчерта на няколко пъти канцлерът Меркел. "Не мога да обещая нищо. Процесът е съвсем различен". Тя обясни, че с гръцкия премиер са обсъдили проблемите пред Атина за излизането ѝ от кризата. Двамата разговаряли за това как Гърция ще реализира постигнатите споразумения и как ще използва времето след удължаването на програмата с 4 месеца.

Припомняме, че Ципрас пристигна в Берлин, за да опита да убеди лидера на най-големия кредитор на страната си - Ангела Меркел да смекчи позицията си, защото страната му е на ръба на банкрута. Преди това стана ясно, че премиерът на Гърция Алексис Ципрас е предупредил германския канцлер Ангела Меркел, че Атина не може да изплаща дълга си, ако не получи помощ от Брюксел. 

#Алексис Ципрас #Ангела Меркел #Гърция #Германия #Атина

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"