Официално: Арабската лига нахлува в Йемен

Официално: Арабската лига нахлува в Йемен
Снимка: ЕПА/ БГНЕС
A A+ A++ A

Страните от Персийския залив официално уведомиха Съвета за сигурност на ООН за началото на военната операция в Йемен. Писмо, подписано от постоянните представители на Бахрейн, Кувейт, Катар, Саудитска Арабия и Обединените арабски емирства, е адресирано до председателя на Съвета за сигурност на ООН и постоянният представител на Франция.

В писмото се посочва, че военната операция е предприета в отговор на писмо от президента, който поиска помощ с всички средства за защита на Йемен от шиитските бунтовниците хуси. Саудитска Арабия обяви, че е започнала операцията след продължителни консултации със САЩ и координира действията си в страната с Вашингтон.

В нощта срещу четвъртък коалиция с участието на Саудитска Арабия и страните от Персийския залив предприе военна операция срещу бунтовниците, които контролират голяма част от страната. Според генералния секретар на Арабската лига Набил ал Араби, военната операция в Йемен е част от споразумението за съвместна отбрана и икономическо сътрудничество, подписано през 1950 година.

В четвъртък вечер близо половин милион души стачкуваха по улиците на йеменската столица Сана срещу въздушните удари в страната.

#Йемен #ООН #Сана #Арабия

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »