Сиера Леоне въведе 3-дневна карантина заради ебола

Сиера Леоне въведе 3-дневна карантина заради ебола
Снимки: ЕПА/ БГНЕС
A A+ A++ A

Властите в Сиера Леоне издадоха заповед гражданите да останат по домовете си в следващите 3 дни, за да се ограничи разпространението на смъртоносния вирус ебола, предадоха световните информационни агенции. През това време здравни работници ще обикалят страната и ще дирят нови случаи. Те ще имат и за задача да правят разяснителни кампании сред населението.

Част от гражданите са недоволни срещу мярката, която се прилага за пореден път. Според тях тя пречи на икономиката на страната.

Междувременно стана ясно, че жена, която беше единственият останал известен пациент с ебола в Либерия, почина в медицински център в столицата Монровия. Това съобщи Ройтерс, като се позова на властите. Това беше първият случай в африканската страна от седмици. По данни на специалистите починалата жена вероятно се е заразила с вируса при сексуален контакт с мъж, който се е излекувал, но е останал преносител на смъртоносното заболяване. 

Сиера Леоне, Либерия и Гвинея са най-тежко засегнатите от болестта африкански държави. Ебола уби над 10 хил. души, а заболелите са повече от 20 хил. През последните седмици бе отбелязан нов спад в заболеваемостта, но тревога предизвиква фактът, че в Гвинея все още има нерегистрирани случаи. Доклад на Организацията на обединените нации показа, че бедствието ще коства на Западна Африка загуби от 15 млрд. долара в следващите 3 години.

В понеделник ръководителят на мисията на ООН за ебола Исмаил Оулд Шейх Ахмед заяви пред Би Би Си, че краят на епидемията от ебола в Западна Африка ще настъпи през август. Според Ахмед при справянето с кризата "най-вероятно е имало липса на познания и определено ниво на арогантност, но смятам, че научихме урок".

#ебола #Либерия #Сиера Леоне #ООН

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"