Стотици протестират срещу цензурата в Скопие

Стотици протестират срещу цензурата в Скопие
A A+ A++ A

Няколкостотин души се събраха на протест пред сградата на Македонската държавна радио и телевизия МРТВ в Скопие. Акцията е организирана от генерал Стоянче Ангелов (на снимката долу) и е срещу "цензурата и отказа на обществената медия да съобщава за разкритията на опозицията". Участват журналисти, известни актьори и граждани.

"Ние протестираме срещу

проправителствената политика на обществената медия

за която всички плащаме", казват организаторите на проявата.

В началото на протеста бяха пуснати част от скандалните разговори на премиера Никола Груевски и неговите министри, които се разпространяват от лидера на опозицията Зоран Заев.

Политическият диалог е единственият начин за изход от политическата криза в Република Македония. Не може да има  решение на кризата без участието на Демократическия съюз за интеграция (ДСИ). Това каза лидерът на ДСИ Али Ахмети в началото на двудневния партиен конгрес.

Неговата партия участва в коалиционния кабинет на Груевски, заедно с ВМРО-ДПМНЕ. Али Ахмети подчерта, че

диалогът трябва да стане с посредничеството на ЕС и в сътрудничество с Вашингтон

С ясно предварително определен дневен ред, който след това ще бъде изпълнен изцяло. Според него този диалог трябва да доведе до политическа стабилност в Македония и до институционално решаване на проблема с подслушването, възстановяването на парламентарната демокрация и постигането на национален консенсус.

Лидерът на ДСИ обърна специално внимание и на проблема с медиите. "Ние сме доказали, че изцяло зачитаме свободата на словото. За нас медиите са важен елемент за образованието на гражданите и поколенията, трансформацията в обществото", каза още той и поясни, че неговата партия е против намесата в редакционната политика.

 

Ахмети призова ръководителят на опозиционния Социалдемократически съюз (СДСМ) Зоран Заев да публикува и разпространи всичко, "което има за неговата партия".

Втори месец Заев разпространява телефонни разговори на Груевски и неговите министри. От тях става ясно, че 

сегашният кабинет на Груевски участва в тежки корупционни схеми

кадрува в съдебната система и контролира почти всички медии в републиката. Всичко това става с прякото участие на директора на спецслужбите Сашо Миялков, който е и братовчед на Никола Груевски.

"Всичко искам да бъде публикувано, включително и моите частни разговори...Аз не прилагам двойни стандарти в  политиката. Така както говоря тук, говоря и в Скопие, Брюксел и Вашингтон. Нашата политика е публична, прозрачна и държавническа", каза още Ахмети.

Заместник-председателят на ДСИ Абдулаким Адеми съобщи, че в края на конгреса делегатите ще приемат резолюция за "бъдещата ориентация и действията на ДСИ".

#протест #цензура #Скопие #Македония #Груевски #Никола Груевски

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"