Яйца от близо и далеч (СНИМКИ)

Яйца от близо и далеч (СНИМКИ)
Снимки: Цанка Донкова, Novinite.bg
A A+ A++ A

Чук-чук, яйчице, имаш ли си сърчице... Броени дни остават преди добре познатото детско стихотворение да бъде декламирано от малки и големи по случай един от най-светлите християнски празници Великден. А дойде ли това време от годината, започва и еуфорията по боядисването на яйцата.

Ако все още не сте решили как точно да нашарите яйцата, то може да почерпите вдъхновение от изложбата „Красота от близо и далеч“. В нея се представят великденски яйца от Чехия, Словакия и България. Яйчените шедьоври са изложени в Националния етнографски музей при БАН до 30 април 2015 г.

Освен да се порадват на писаните яйца, любопитните могат и да се запознаят с великденските обичаи и традиции на трите славянски народа.

Така например посетителите могат да научат, че най-старото писано яйце в Чехия е с геометрична украса и е намерено в гроб от XI век в Южна Моравия – Велке Хостерадки. В Словакия пък най-старите великденски яйца са намерени в гробове от VII век в Девинска Нова Вес.

В изложбата са показани около 300 образци на яйца, рисувани и украсени чрез различни традиционни и модерни техники, прилагани в Чехия, Словакия и България. Посетителите ще видят отблизо как изглеждат яйца, обагрени чрез техниката „Батик“ (нанасяне на растителен отпечатък – бел. ред.). Има и яйца, рисувани с восък. Като по-нестандартни украси се откроява декорирането с тел, слама или боядисани прежда, вълна и плат.

Една от идеите на изложбата е да представи на публиката богатството от орнаментални техники и мотиви, на декоративни стилове в трите славянски страни, както и разпространението им, за да разкрие техните общи черти, отлики и специфика.

Представени са около 24 различни техники за украсяване на великденски яйца.

Защо точно яйца?

Яйцето е подарък, ритуален предмет, храна, най-значимата част от великденските ястия, но и предмет за игра на децата и младежта.

Яйцето е символ на новия живот, на плодородието, възкресението, жизнената сила, раждането, безсмъртието, слънцето, завръщането на пролетта, безопасността и хаоса, от който е възникнал светът.

Вярва се, че с боядисването и зографисването (изписването) се увеличава магическата сила на яйцето. Украсените яйца носят здраве, просперитет за домакинството и стопанството, щастие. Отблъскват злото.

Символиката на цветовете

Червено – пази от зло и символизира любовта, живота и възкресението;
зелено – символизира силата на природата, просперитета и плодородието;
жълто - цветът на меда, восъка, зрялото жито, плодовете и златото, символизира богатството и благосъстоянието.

Посетителите ще могат да се запознаят и с разпространението на различните техники за украса на яйцата в различните страни.

Изложбата е подготвена от Сдружение на чехи, словаци и приятели – Пловдив, Исторически музей – Велинград, и Института по етнология и фолклористика с Етнографски музей при БАН, със съдействието на членове на Чехословашки клуб „Т. Г. Масарик” – България.

От 7 до 9 април експозицията ще бъде съпътствана и от демонстрации на традиционни български и чешки техники за изписване на великденски яйца.

 

#Великден #изложба #яйца #боядисване #Чехия #Словакия #България

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Култура
Последно от Култура

Всички новини от Култура »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"