Стокообменът между България и Хърватия се е увеличил с 50%

Стокообменът между България и Хърватия се е увеличил с 50%
снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Дори и в условията на икономическа криза стокообменът между двете държави е нараснал с 50% през изминалата година. Това стана ясно по време на срещата между президентът Росен Плевнелиев и председателят на парламента на Хърватия Йосип Леко.

"Това е добра тенденция. Искаме, можем и ще постигнем много повече от сегашните около 140 милиона евро, посочи още Плевнелиев.

По време на срещата стана ясно още, че България и Хърватия споделят общи позиции и ще задълбочат партньорството си по въпросите от дневния ред на ЕС и в рамките на регионалното сътрудничество в Югоизточна Европа.

„Членството на Хърватия в ЕС е стимул за ускоряване на реформите в останалите държави от региона, така че реализацията на европейската перспектива да стане възможна за всяка една от тях“, подчерта Плевнелиев. Той беше категоричен, че решаването на откритите въпроси и изграждането на отношения на добросъседство между държавите от Балканите трябва да се превърне в приоритет в името на общото бъдеще на Югоизточна Европа в ЕС и НАТО.

„Процесът на разширяване е от стратегическо значение не само за България и Хърватия, но и за стабилността на целия регион и на Европа“, посочи от своя страна Леко.

Изграждането на Европейския енергиен съюз, с който ще се преодолее дългогодишната енергийна зависимост на Югоизточна Европа, е приоритет и за България и за Хърватия, стана ясно още на срещата. Българският държавен глава подчерта, че България работи за стартирането на Европейския енергиен съюз от Югоизточна Европа.

„Диверсификацията на доставчиците на природен газ, изграждането на модерна енергийна инфраструктура и междусистемни газови връзки между държавите от региона са задължително условие за повишаване на неговата енергийна сигурност“, подчерта Плевнелиев и допълни, че по-добрата енергийна свързаност ще осигури достъп на страната ни до бъдещия терминал за втечнен газ на територията на Хърватия и ще позволи доставките на природен газ за държавите от Западните Балкани от Каспийския регион.

Плевнелиев отново призова държавите от Югоизточна Европа да обединят усилията си за изграждането на регионална енергийна борса, което ще позволи свободна търговия с енергоизточници на конкурентни цени, основаваща се на пазарен принцип.

Хърватия, подкрепя позицията на България за обща европейска политика по отношение на засиления миграционен поток към ЕС през последните години и за споделяне на отговорността между държавите членки за успешното справяне с този въпрос, посочи Леко.

Двамата бяха единодушни, че България и Хърватия са изправени пред необходимостта да осъществят важни реформи в ключови сектори като енергетика, правосъдие и здравеопазване, което налага обмяна на опит и по-тясно взаимодействие между институциите на двете държави.

#Росен Плевнелиев #Хърватия

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници