Чешкият президент: Трябва да има европейска армия, а не САЩ да решават всички проблеми в света

Чешкият президент: Трябва да има европейска армия, а не САЩ да решават всички проблеми в света
A A+ A++ A

Чешкият президент Милош Земан поиска Европейският съюз (ЕС) да създаде европейска армия и по този начин САЩ да  не решават всички проблеми в света, включително и в Европа.

"Европейската армия

ще помогне на САЩ при разрешаването на кризисните ситуации в света

и по този начин тя няма да  остава сама, обяснява държавния глава на Чехия. В същото време абсолютно несъстоятелно е всички проблеми, пред които е изправена Европа, да се решават само от САЩ. Общоевропейската армия ще бъде по-ефикасна срещу агресията откъдето и да се появи".

Според Земан много добра възможност за дебат за европейската армия е сегашното преминаване на американски конвои от бронетранспортьори, които

минават под флага на НАТО през европейска територия

"В момент, когато равновесието на сигурността в Европа е нарушено от действията на Ислямска държава, от една страна, и непредвидимото поведение на Путин в Русия, от друга, драматично се повишава въпросът за гарантиране на  националната сигурност. Ако нашата страна отново е изправена пред заплахи в никакъв случай ние не трябва да  оставаме сами както през 1938 г.", казва от своя страна чешкият премиер Бохуслав Соботка.

Отивам в Москва за празненства на 9-ти май по повод 70-та годишнина от края на Втората световна война, за да  изразя нашата благодарност, че

днес не говорим на немски

заяви вчера Земан по повод визитата му в Москва: "Аз не отивам там за военния парад. Отивам, за да отдам почит и благодарност на 150 000 загинали войници, благодарение на които днес не  сме длъжни  да говорим на немски и не сме длъжни да поздравяваме с Хайл Хитлер, Хайл Химлер, Хайл Гьоринг".

"Цената на тази победа са 20 милиона убити и поради тази причина няма да ми попречи някой и друг танк на Червения площад в Москва", каза още Земан.

#САЩ #армия #ЕС #президент #Милош Земан #Бохуслав Соботка

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"