САЩ размразяват военната помощ за Египет

САЩ размразяват военната помощ за Египет
снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

САЩ ще размразят военната помощ за Египет, спряна след преврата в страната през лятото на 2013 г. С това решение се вдига временната забрана за изпращане на изтребители F-16, танкове и друго оборудване за Египет, става ясно от съобщение от Белия дом, съобщава "Уошингтън Поус".

Американският президент Барак Обама е разговарял вчера (31 март) по телефона с египетския си колега Абдел Фатах ас Сиси. Обама е казал, че ще поиска от Конгреса да бъде възстановена годишната военна помощ за Египет от 1,3 млрд. долара. Формално Белият дом оправдава този ход със съображения за американската национална сигурност.

Обама също така е уверил египетския президент, че САЩ от началото на финансовата 2018 година, ще предоставят военна помощ на Египет по четири направления: борба с тероризма, обезпечаване на сигурността на границите и сигурността на Синайския полуостров, обезпечаване на морската сигурност и помощ за оръжейните системи, с които Египет вече разполага.

Военната помощ от САЩ за Египет беше спряна след военния преврат през 2013 г. През октомври 2013 г. администрацията на Обама обяви, че ще спре доставките на част от военната техника за египетското правителство докато режимът на Сиси не демонстрира реална демократична реформа.

Военната помощ идва в момент, в който Кайро участва във водената от Саудитска Арабия операция срещу бунтовниците от шиитското движение "Хути" в Йемен, както и в противодействието срещу терористичната организация "Ислямска държава" в Либия.


#Барак Обама #военна помощ #Египет

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »