Премиерът Борисов: Не може да поемем ангажимент към "Уестингхаус"

Премиерът Борисов: Не може да поемем ангажимент към "Уестингхаус"
Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

България не може да поеме този ангажимент и да потвърди договора с американския технологичен гигант "Уестингхаус"  за изграждане на нова ядрена мощност, обяви министър-председателя Бойко Борисов.

На 31 март 2015 г. изтече акционерното споразумение за изграждането на 7 блок на АЕЦ "Козлодуй"

То беше подписано в последните дни на правителството на Пламен Орешарски на 1 август 2014 г. След идването на власт на правителството на Бойко Борисов започна преразглеждане на споразумението, клауза по клауза.

Кабинетът "Борисов" постави като условие на американската компания тя да се яви като стратегически инвеститор, който да участва с реален свеж ресурс в този проект и да не излиза от проекта възможно най-дълго време. София е  помолила партньорите от "Уестингхаус" тяхното участие да бъде 49% и съответно пропорционално на това участие да бъдат и инвестираните от тях пари.

Толкова много ядове ми създадохте с това, което тогава  ненужно беше подписано

за да го преговаря следващото правителство, знаейки прекрасно, че нито можем да вземем такъв голям кредит, да емитираме нов дълг и над 10-15 милиарда да сложим като търговец "Уестингхаус", не като инвеститор. Думата инвеститор я няма, да бъдем купувач на този реактор. Вече трети ден за прессъобщение не можем да се разберем общо какво да бъде направено", заяви премиерът Борисов от парламентарната трибуна.

Нашето мнение като правителство е, че този проект, по така предложената схема и съответно подписани споразумения от МС от страна на предишното правителство, не можем да поемем този ангажимент да потвърдим този договор", добави той.

Борисов обеща страната ни да продължи работата с "Уестингхаус"

като партньор, но "в начина и по това, което беше подписано и договаряне не можем да поемем този ангажимент".

"Уестингхаус" произвеждат, продават и инсталират оборудване за ядрени централи, обясни експерт, цитиран от БГНЕС: Те не са собственици, мениджъри и експлоататори на ядрени мощности. В момента българската страна се опитва да накара "Уестингхаус" да купи 49% от бъдещия реактор. Те няма какво да ги правят. На тях не им трябва това.  "Уестингхаус" и не само тя работят по този начин", обясни той. В същото време властите в София се опитват да ги задължат да са инвеститори и оператори".

В края на 2013 г. след посещението на тогавашния министър на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев в САЩ, беше взето решение България да построи един реактор по технологията АР-1000 на площадката в Козлодуй, който ще струва 7,7 милиарда долара според базовата цена. Неговото изграждане ще ни позволи и занапред да останем в клуба на държавите, развиващи ядрената енергетика за мирни цели. Предлаганият проект е не само един от най-модерните, но също така ще създаде хиляди нови работни места и ще произвежда екологично чист ток за десетилетия напред на
сравнително ниска цена.

#министър-председател #премиер #Уестингхаус #Бойко Борисов #Драгомир Стойнев #Пламен Орешарски

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"